"Portile de Fier" ale Kremlinului

"Portile de Fier" ale Kremlinului

Putin i-a cerut lui Basescu, in 2005, sa accepte oferta Federatiei Ruse pentru retehnologizarea termocentralei Mintia-Deva.

Kremlin, februarie 2005. In prima sa vizita la Moscova, lui Traian Basescu i se spune ca Federatia Rusa poate sa retehnologizeze o centrala energetica de la Deva. Sugestia lui Vladimir Putin primeste imediat un raspuns public al lui Basescu: „Se va realiza foarte rapid”.

In spatele acordului de principiu dintre noul presedinte al Romaniei si unul dintre cei mai puternici oameni din lume se ascundeau interese geostrategice si economice ale Moscovei. Iar grupurile care, de ani buni, faceau eforturi pentru a obtine contractul erau formate din personaje cu legaturi spectaculoase in lumea afacerilor si a serviciilor secrete. 

Termocentrala CET Mintia-Deva face legatura intre sistemul energetic romanesc si cel al Uniunii Europene (UCTE). De mare capacitate, colosul hunedorean a fost realizat in anii ‘60 cu tehnologie ruseasca si asigura o zecime din productia totala de electricitate a Romaniei. Practic, se situeaza pe locul doi in sistemul energetic national, dupa Portile de Fier.

CET Mintia functioneaza pe baza de carbune prin cele sase grupuri ale sale, in care lucreaza aproximativ 1.900 de oameni. Avand miza mare, afacerea retehnologizarii termocentralei tenta Kremlinul inca de acum sapte ani.

Noiembrie 2000. Bucuresti. Guvernarea CDR-PD e pe ultima suta de metri. O ordonanta de urgenta privind reabilitarea CET Mintia figureaza printre ultimele acte normative emise de cabinetul Mugur Isarescu. E contrasemnata de Radu Berceanu, fost ministru al industriilor (actual al transporturilor) si de liberalul Decebal Traian Remes, fostul sef al finantelor.

Ordonanta prevede compensarea unei datorii, din anii ‘80, a defunctei URSS catre Romania. Suma: 21,7 milioane de dolari. Modalitatea de plata: livrari de echipamente energetice din Federatia Rusa pentru modernizarea CET Mintia.

Mecanismul stingerii datoriei: Termoelectrica SA (de care apartine CET Mintia) ia in primire utilajele rusesti, apoi vireaza, esalonat, contravaloarea acestora la bugetul de stat. Planul  a esuat insa  partial. In 2003, rusii au scapat de datorie, dar echipamentele furnizate de ei zac de ani buni in curtea termocentralei din Deva. Nefolosite si cu garantia expirata.

Datoria sovietica

Datoria URSS s-a stins printr-un acord interguvernamental ruso-roman privind reglementarea reciproca a creantelor financiare in ruble transferabile.

 

Chiar daca, dupa prabusirea imperiului sovietic, rubla transferabila avea o cota de piata de cativa centi americani, rusii au acceptat sa-si plateasca datoria la valoarea nominala a rublei transferabile, echivalenta cu un dolar. Au avut insa o conditie strategica: in loc de bani sa dea utilaje industriale produse in Rusia. Aceasta era insa doar o mica parte a megaafacerii.

CONSORTIUL „SERVICIILOR”

 

Alianta firmelor cu epoleti

Intelegerea privind compensarea datoriei a fost urmata, in 2000, de acordarea contractului de retehnologizare a centralei, prin ordonanta de urgenta, unui consortiu. Fara licitatie, prin incredintare directa.

Victor Vaida, directorul general al CET Mintia din acea vreme, a declarat pentru EVZ: „Consortiul a fost decis la Bucuresti. Atunci, noi apartineam de Termoelectrica Bucuresti, eram doar o sucursala. Altii hotarau. Intr-adevar, s-au livrat echipamentele aduse din Federatia Rusa: o turbina, cazane, ma rog, si altele”. Azi, Vaida este director tehnic al termocentralei. A fost lider al PSD Hunedoara, iar presa locala l-a acuzat ca prin firma sotiei lui a capusat CET Mintia.

Sustinut de Moscova, consortiul era format din companii ale unor fosti ofiteri de spionaj din Rusia, Romania si Israel. Firmele membre: Global International 2000 SA (Romania), M.T.Il. Projects&Systems Ltd. (offshore din Cipru) si Babcock Borsing Power/Austrian Energy (Austria).

Prin Global s-au livrat echipamentele energetice pentru CET Mintia, valorand peste 20 de milioane de dolari. Kremlinul are interese directe in firma: sediul social este in Bucuresti, Piata Charles de Gaulle, chiar in cladirea fostei misiuni comerciale sovietice din Romania. Impozantul imobil apartine, de fapt, presedintiei Rusiei.

Ofiterul GRU

Din firma gazduita de Kremlin o cincime este detinuta de Engineering Company Ziomar, casa de comert a gigantului industrial de stat, ZiO Podolsk, producator rus de masini nucleare si energetice, implicat in numeroase scandaluri internationale. Un singur exemplu: programul de imbogatire a uraniului din Iran.

Ziomar este reprezentata in Romania de Victor Ustinov, fostul atasat comercial al Rusiei la Bucuresti. O parte din profitul casei de comert este manevrat printr-un off-shore (Mardima Company Ltd.) din Insulele Virgine Britanice, actionar in Ziomar.

Firma ruseasca e asociata in Global cu un ofiter in rezerva al trupelor speciale (Spetnatz) din cadrul GRU - fostul serviciu de spionaj al Armatei Rosii. Nascut la Soroca, in Republica Moldova, Boris Golovin a luptat, pe vremuri, in Afganistan, iar acum este in rezerva si reprezinta in Romania interesele lui Oleg Deripaska si Igor Ziuzin, doi mari oligarhi rusi legati ombilical de afacerile escrocului international Mark Rich.

Implicat in scandalul „Sunoil”, Golovin spune ca face afaceri in Romania din 1995. Fostul ofiter al Armatei Rosii este prieten si partener de „business” cu celebrul Nicolae Bogdan Buzaianu, „cel mai destept baiat” din afacerile clientelare cu energie. Acelasi Boris Golovin este si actionar majoritar in Global, despre care spune ca s-a infiintat ca sa pregateasca terenul pentru investitii in Romania ale unor mari companii rusesti.

Intr-o romana stricata, el a povestit pentru EVZ: „Noi am facut multe oferte la Deva, bine gandite. Am adus turbina, cazan la numai 21 de milioane de dolari. Am adus echipamente pe care nu poti sa le aduci cu banii astia. Numai turbina costa atat de mult... Cazanul e de la ZiO Podolsk, iar turbina de la LMZ, unde este actionar Siemens”.

In LMZ (Leningradsky Metallichesky Zavod) are interese si Vladimir Potanin, un oligarh influent, absolvent al Academiei KGB si fost adjunct al premierului.

Directorul de la Industrii

Unul dintre „pionii” lui Golovin&Ziomar e Horia Bejan, fost director in Ministerul Industriilor. Din anii ‘80 pana in 2001, Bejan a fost adjunct al directiei generale de comert exterior. Era in functie in 2000, cand guvernul a emis ordonanta de modernizare a CET. Tot atunci, era actionar minoritar in Global.

Nu vede niciun conflict de interese: „Nu m-am ocupat eu de contractul respectiv. Cand eram la minister m-am ocupat de spatiul ex-sovietic, dar nu si de ordonanta. Deci nu era in limita mea de activitate. Eu n-aveam nicio functie executiva in firma. Eram doar actionar. Nu administrator. Eu stiu ce se intampla acolo? (...) Ordonanta a fost emisa pe timpul lui Constantinescu si a trecut de parlament in vremea lui Nastase. Totusi, au fost doua guverne care au aprobat”.

Asociatul lui Iavorski. Legaturile lui Bejan in spatiul fostei URSS dateaza din anii ‘80, cand acesta a gestionat participarea romaneasca la constructia combinatului ucrainean de la Krivoi Rog. In timp ce activa in minister, Horia Bejan a fost asociat in afaceri si cu Constantin Iavorski - fost angajat al oligarhului rus, Roman Abramovici, si fost ministru al energiei in Republica Moldova.

Suspectat ca ar fi colonel KGB in rezerva, Iavorski a monopolizat ani la rand furnizarea de combustibili energetici (carbune si pacura) catre termocentralele romanesti, angajand la firmele sale o armata de ofiteri SRI. Tot tranzactiile cu carbune i-au adus fata-n fata pe Bejan si Golovin.

Societatea primului (Putna SA) a intermediat importurile de carbune facute de compania Infinity, a fostului ofiter GRU. Pe langa Global, Horia Bejan mai este asociat cu Golovin si in alte afaceri cu iz rusesc.

TONYA HALPERN

 

Pionul spionajului militar israelian

M.T.Il. Projects&Systems Ltd, a doua firma din consortiul desemnat in 2000 sa retehnologizeze CET Mintia, este un off-shore din Cipru. In jurul casutei postale s-a dezvoltat grupul de afaceri al israeliencei Tonya Halpern, implicata in scandaloasa privatizare a Hotelului Bucuresti.

Potrivit unor surse EVZ, atat Tonya Halpern, cat si defunctul ei sot, Moshe, proveneau din structurile AMAN - serviciul de spionaj al armatei israeliene. Halpern insa neaga. Aliatul in afaceri al Tonyei Halpern a fost Constantin Iavorski, alaturi de care a cartelizat licitatiile de furnizare a carbunelui catre termocentralele romanesti.

Alti prieteni „de bani” ai afaceristei sunt Alexandru Bittner si Adrian Petrache - sefii gruparii „Mafia de Baneasa”; Eliahu Rasin - urmarit penal pentru fraude; Marian Schwartz - fost ofiter AMAN. Plus gruparea ruseasca care a devalizat Nova Bank. Victor Vaida, directorul tehnic de la CET Mintia, sustine: „Cunosc numele Tonyei Halpern. Firma ei, membra in respectivul consortiu, trebuia sa incheie contractul de retehnologizare, adica sa contribuie la lucrarile de modernizare”.

VA TECH&BUZAIANU

 

"Baiatul destept", prins in joc

Al treilea membru al consortiului era Babcock Borsig Power (BBP) - Austrian Energy. Din 1999, VA-Tech detinea 10 la suta din colosul german BBP (care preluase „Austrian Energy”, divizie a VA-Tech). In 2000, aceeasi VA-Tech controla VA Tech Hydro, firma implicata in rasunatorul  scandal al retehnologizarii Portilor de Fier I si II.

Asadar, entitatile VA Tech primeau contracte avantajoase, fara licitatie, de la statul roman. Firma era reprezentata in Romania de Nicolae Bogdan Buzaianu  - fondatorul Energy Holdings si prietenul lui Boris Golovin.

Coincidenta: contractul de consultanta juridica pentru modernizarea CET Mintia a revenit atunci tocmai casei de avocatura „Bostina&Asociatii”, partenerul traditional al lui Buzaianu. BBP a dat faliment in 2002, fiind preluata de japonezii de la Hitachi.

KGB ATOMIC

 

Uzina ZiO Podolsk si casa ei de comert, Ziomar, functioneaza intr-un holding numit EMAlliance-Atom, preluat in 2006 de Atomenergomash, unul dintre pilonii industriei nucleare din Rusia. Tranzactia a fost finantata de grupul Alfa Bank, al controversatului oligarh Mikhail Fridman.

Toate aceste operatiuni au fost programate de Kremlin. Obiectivul: realizarea unui sistem integrat de stat al companiilor nucleare rusesti. Monopolul are si un nume: TVEL Corporation - prin care guvernul rus controleaza Atomenergomash, EMAlliance-Atom (ZiO Podolsk si Ziomar), precum si alte uzine atomice mostenite din era sovietica.

In 2004, fostul ofiter KGB Serghei Prikhodko a fost numit director general al TVEL Corporation de  Vladimir Putin. Pana atunci fusese seful adjunct al administratiei prezidentiale, dar si consilierul lui Putin pe politica externa. Numirea lui face parte din politica „tarului” de a-si pune apropiatii in functiile de decizie ale marilor companii de stat. Asemenea lui Putin, majoritatea provine din KGB.

SRI „IN ACTIUNE”

 

Colonelul de contraspionaj

Stanga. Vasile Stanga. Este colonel (r) SRI. Si el a fost actionar in Global, cot la cot cu Ziomar, Boris Golovin si directorul Bejan. Pe vremea lui Ceausescu, Stanga a fost sef de birou-contraspionaj in cadrul Securitatii. Specialitatea: lipoveni-ucraineni. Dupa Revolutie, colonelul a devenit consilierul lui Virgil Magureanu, cel mai controversat ex-director SRI.

Ulterior, Stanga a fost propulsat in fruntea Corpului de Control al compartimentului Contraspionaj din SRI. Fiind in functie la data infiintarii firmei Global (iunie 1999), colonelul l-a folosit ca paravan pe propriul sau cumnat, Vasile Cadariu. Acesta a fost pus actionar in Global pana in ianuarie 2004, cand ofiterul SRI iesit la pensie l-a inlocuit in societate, preluand procentul (16a) de participatii si devenind cenzor.

Rasplata

Un an mai tarziu, in februarie 2005, Stanga i-a cesionat lui Boris Golovin partea sa din Global. Desi tranzactia s-a facut la valoarea nominala a actiunilor, lui Stanga i s-a promis o rasplata consistenta.

Intr-un document obtinut de EVZ  - denumit „Conventie civila” si intocmit de Golovin, Bejan si Stanga - se arata: „Domnii Golovin Boris si Bejan Horia Constantin apreciind activitatea deosebita a domnului Stanga Vasile, la promovarea proiectului Mintia-Deva, proiect ce se deruleaza prin SC Global International 2000 SA, au hotarat sa doneze o parte din veniturile proprii ce le vor realiza din acest proiect domnului Stanga Vasile, chiar daca acesta nu va mai fi actionar la Global (...).

Nivelul acestei donatii este 50.000 de euro si va fi platita neconditionat si imediat din suma incasata de domnii Golovin Boris si Bejan Horia din avansul ce va fi primit in cadrul contractului de modernizare a Grupului 1 de la Mintia Deva”.

Colonelul (r) Stanga s-a eschivat sa detalieze ajutorul „deosebit” pe care l-a oferit lui Golovin&comp cand era ofiter activ de informatii. El a precizat insa ca n-a primit niciun ban, apoi ne-a explicat: „Datoria URSS catre noi provenea din implicarea Romaniei la realizarea combinatului de la Krivoi Rog. Rusia n-a vrut sa plateasca decat in echipamente. Astfel, CET Mintia depinde de carbunele rusesc. Ar fi venit si echipament din Romania, dar erau interese sa vina din Rusia”.

LICITATIE

 

Stratagema ruseasca: „suntem favoriti”

August 2006, Bucuresti. La un an dupa vizita lui Basescu la Moscova, guvernul Tariceanu emite o ordonanta de guvern prin care modifica actul normativ al cabinetului Isarescu.

Dupa multe balbe, retehnologizarea Electrocentrale Deva SA (numele actual al CET Mintia) intra acum in linie dreapta. Potrivit ordonantei Tariceanu, termocentrala va contracta un credit in valoare de 67,9 milioane euro pentru asigurarea partiala a resurselor financiare necesare reabilitarii Grupului 1.

Ministerul Finantelor va garanta imprumutul in proportie de 80%, dobanzile, primele de asigurare si comisioanele. Rambursarea creditului va fi asigurata de Electrocentrale Deva din surse proprii. Noutatea: urmeaza si o licitatie pentru incredintarea contractului de modernizare.

Valoarea totala a acestuia e estimata la aproximativ 100 de milioane de euro. Dupa „colt”, Boris Golovin isi freaca mainile. Chiar daca, aparent, au pierdut avantajul incredintarii directe, rusii lui au un avantaj major.

Cine ia banii

In timp ce directorul tehnic al Electrocentrale Deva, Victor Vaida, nu comenteaza pe marginea licitatiei care se prefigureaza, Golovin este sigur ca va inhata contractul.

Argumentatia lui: „Bineinteles ca dorim sa continuam contractul de retehnologizare. Anul asta o sa fie licitatie, unde vom participa. Practic, cine poate sa preia tot acum? Sa dea din nou garantie? Totusi, echipamentele au stat cinci ani. Eu nu cred ca cineva, o alta firma, o sa preia raspunderea echipamentelor care au stat sase ani... Altii le pot arunca la fier vechi (rade). Firmele astea din Vest, va inchipuiti, nu stiu proiectarea, trebuie sa bage bani pentru garantii, sa ajunga la anumiti parametri. Tehnic, nu se poate. Anul asta trebuie sa fie licitatia. Garantia a expirat deja, asta-i problema. Numai noi putem sa dam din nou garantie, sa ne luam raspunderea, pentru ca stim punctele slabe si ce trebuie facut ca utilajele sa nu pice. Atunci cand dai garantia o faci pentru tot sistemul. Noi stim tehnologia si tot ce trebuie facut din nou. Centrala a fost proiectata de cel mai mare institut rusesc de profil. La noi a ramas documentatia de asistenta la montaj. (...) Daca oricine altcineva vine, va pune conditii: nu dam garantie, nu stim unde au fost produse echipamentele, ce puncte slabe au... Noi, daca venim, dam garantie. Dar cu bani! Garantia costa. Pentru emiterea ei se plateste”, ne-a declarat Golovin.

Practic, rusii sunt favorizati de un cerc vicios. Au lichidat datoria URSS prin echipamente, dat tot ei mizeaza in continuare ca vor castiga bani din punerea lor in functiune. In conditiile in care utilajele au garantia expirata, este uzual ca numai firmele producatoare (LMZ si ZiO Podolsk) sa emita alta noua.

Golovin sustine ca nu stie inca ce firma va participa la licitatie, direct ZiO Ziomar din Rusia sau intermediarul Global. Pana atunci, cea din urma furnizeaza carbune termocentralelor: „Globalul a castigat licitatia de furnizare de carbune la Iasi. Am adus si la Sueava. Am castigat si la Deva. Carbunele e din Rusia”, a conchis fostul ofiter GRU. Contractele de la Iasi si Suceava valoreaza impreuna 10,2 milioane de dolari.

Transformarea mintia

 

Centru de cost independent

Pana acum, colosul energetic din Deva a suferit cateva transformari de natura juridica. In 2001, CET Mintia s-a transformat din simpla sucursala a Termoelectrica in societatea comerciala Electrocentrale Deva, avand personalitate juridica distincta si functionand ca filiala in cadrul companiei de stat. Transformarea a permis reluarea finantarii, de catre Banca Mondiala, a lucrarilor de modernizare.

Ceea ce in 2000 se sistase. Astfel, este posibila contractarea de credite, dar si pastrarea in functiune a complexului energetic in caz ca Termoelectrica intra in faliment.

Spargerea Termoelectrica in parti profitabile ori paguboase a fost solutia gasita de autoritatile romane pentru a multumi Banca Mondiala si FMI care, de la mijlocul anilor ‘90 si pana in timpul guvernarii PSD, aratau cu degetul spre datoriile de miliarde de dolari acumulate de marile companii energetice - faimoasele arierate.

Cititi si primele episoade din "IMPERIUL CONTRAATACA":

Nasul Kremlinului

Oligarhii rusi intra in Uniunea Europeana odata cu Romania

Petrol si energie pentru oligarhie

In episodul de maine, episodul: "Fostul ostas sovietic, prietenul mogulilor".

Ne puteți urmări și pe Google News