Porţelanul românesc, de la produsul unicat la producţia de masă | VIDEO
- Adam Popescu
- 5 mai 2009, 05:00
Dacă înainte de 1989 majoritatea porţelanurilor dintr-o gospodăriei era fabricată la Alba Iulia, azi, piaţa românească a veselei este dominată de produse din import.
Cele mai multe dintre obiectele de veselă şi decorative provin însă din China, cu toate că pe piaţa există şi porţelan franţuzesc sau italienesc, mult mai scump decât cel chinezesc.
Potrivit Axa Porcelaine, unul dintre producătorii autohtoni de obiecte din porţelan, în România, firmele de profil pot fi numărate pe degete.
“Competiţia o reprezintă importatorii direcţi şi mai ales firmele care oferă întreaga gamă de dotări şi servicii pentru aranjarea mesei, precum vesela, tacâmuri, pahare etc”, a declarat, pentru evz.ro, administratorul firmei Marian Sarmeş.
Manufactura ca industrie
Cu toate acestea, cele câteva firme care mai produc obiecte din porţelan, sunt ateliere de manufactură, care fac obiecte de artă. Printre acestea se numără Apolodor Porcelaine Industry, Sawely Prod sau Porstar Alba Iulia.
Principalii clienţi ai producătorilor români sunt în principal companiile din domeniul HoReCa.
Farfurii rotunde clasice, platouri, boluri, ceşti şi farfurioare de espresso, cappuccino sau ceai, până la cele mai moderne modele de farfurii, cu forme pătrate, triunghiulare, asimetrice şi octogonale, toate pot fi făcute în România, la comandă.
Producătorii spun că unui produs de calitate, din porţelan, îi trebuie aproximativ 10 zile ca să treacă printr-un ciclu întreg de fabricaţie.
Axa Porcelaine este una dintre companiile care lucrează doar pe baza comenzilor, venite atât de la clienţii din ţara noastră, cât şi de la cei din străinătate.
60% din producţie merge la export
Astfel, farfuriile româneşti ajung pe masa grecilor, a italienilor sau a englezilor. Şi se pare că sunt din ce în ce mai căutate. Compania a vândut anul trecut produse din porţelan în valoare peste trei milioane de lei, iar 60% din această valoare a fost dată de vânzările de la export.
Criza economică se simte însă şi în rândul producătorilor de porţelanuri. Potrivit lui Marian Sarmeş, pe lângă faptul că numărul clienţilor a scăzut semnificativ, plata produselor şi a comenzilor se face cu mari întârzieri.
“Ca firmă, având cheltuieli cu materia primă importată şi utilităţile care sunt mereu majorate, nu ne mai permitem să acceptam acest gen de colaborari”, a mai spus reprezentantul Axa Porcelaine.
Scurt istoric al principalilor producători de porţelan din România:
SC Axa Porcelaine SRL:
- Şi-a început activitatea în aprilie 1991, cu cinci salariaţi.
- Politica societaţii era de a vinde produse care înglobau în valoarea lor multă manoperă, axându-se pe produse unicat şi în primul rând pe calitate.
- În anul 1992, în urma tendinţei ascendente a comenzilor s-a mărit numărul salariaţilor, ajungând în jur de 22 angajaţi
- Trei ani mai târziu, cuptoarele de ardere aveau sa fie asistate de calculator, ceea ce a dus la creşterea rentabilităţii şi implicit la creşterea producţiei cantitative şi calitative.
- Până în 1997 se făceau exporturi în cantităţi foarte mici, iar din 1997 până în 2000 se ajunge la peste 92% export.
Sawely Prod:
- Înfiinţată în anul 1997, compania din Sighişoara are un efectiv de 30 angajaţi, producând o gamă largă de porţelanuri, printre care halbe, linguriţe, farfurii din porţlelan, dar mai ales suveniruri.
- De asemenea, producătorul realizează personalizări a veselei destinată hotelurilor şi pensiunilor.
Porstar Alba Iulia:
- Manufactura de porţelan a fost înfiinţată în Alba Iulia în 1994.
- A fost concepută ca o afacere de familie, de inginerul Ioan Luca şi soţia acestuia, Stela Luca, ambii având o experienţă de peste 30 de ani în producţia de porţelan din judeţul Alba.
- Manufactura creează astăzi o gamă diversificată de obiecte de porţelan, atât pentru piaţa pentru piaţa europeană, cât şi pentru cea internă, fiind specializată pe produse de menaj, linie hotelieră, produse decorative.
Scurt istoric al porţelanului
Potrivit site-ului Axa Porcelaine, ceramica este un produs obţinut din argile, caolinuri, cuartite, magnezit şi talc, prin procedee proprii, iar denumirea îi provine de la cuvântul grecesc keramos, care înseamna argilă.
Arta prelucrării porţelanului a fost descoperită în China, unde a cunoscut mai multe perioade de dezvoltare. Din timpul dinastiei Sun, porţelanul a început să fie pictat, iar în secolul XVII – XVIII-lea porţelanul chinezesc a început să fie recunoscut ca o manifestare artistică.
În Europa, porţelanul a început să fie cunoscut abia în secolul XVII-lea, prin piese chinezeşti, aduse de marinarii portughezi, piese care se vindeau pentru o greutate egală de aur. Portelanul se vindea cu preţuri foarte mari, iar Regele Saxoniei a construit o fabrică de porţelan la Meissen în 1710.
Principalele tipuri de porţelan de arta sunt: porţelanul dur, porţelanul moale, porţelanul natural sau englez, porţelanul artificial numit şi porţelan francez.
CITIŢI ŞI:
- Oul, transformat în friptură în 52 de zile | VIDEO
- Un aliment cu termen de valabilitate 2.000 de ani | VIDEO
- Laptele românesc îl "covăseşte" pe cel importat | VIDEO
- Vinul şampanizat la Castel
- Vinul românesc face înconjurul lumii | VIDEO
- Vinul românesc, o industrie de 500 de milioane de euro
- Conserva care a făcut războiul
- Producătorii vor simbol unic pentru produsele româneşti
- CAMPANIE EVZ: Fabricat în România, de la ingrediente la acţionari
- Bucătăria lumii, preparată în România | VIDEO
- Vinurile mari provin din crame mici
- Românii îmbracă femeile din Europa | VIDEO
- Cosmeticele româneşti, în lupta cu ambalajele celor internaţionale