Porci pentru Crăciun, doar cu rezervare. Cât mai costă un kg în viu pe site-rile de vânzări

Rezervări pentru porci de Craciun

Cu o lună și jumătate înainte de Crăciun, site-urile de vânzări din România sunt deja pline cu anunțurile proprietarilor de porci. Ofertele diferă, dar un lucru se vede bine. Prețurile sunt peste cele de anul trecut și sunt anunțate scumpiri semnificative în perioada următoare. Așadar, de Crăciun cine vrea să aibă o friptură de porc pe masă va scoate mai mult din buzunar.

Porcii se arvunesc pentru Crăciun

Fermierii din România se pregătesc deja pentru Crăciun și lansează oferte de vânzare. Mai întâi se fac rezervările, iar acestea au început deja în multe localităţi din România. Sacrificarea animalelor, însă, este programată peste aproape două luni.

Anunț de rezervare pentru porcul de Crăciun

Pentru a-și asigura friptura de porc pe masa de Crăciun, clienţii plătesc o arvună, la prețul stabilit acum. Având în vedere că fermierii din România preconizează o scumpire importantă a cărnii de porc în următoarea perioadă, rezervarea încă de pe acum, poate fi o adevărată afacere pentru clienți.

Cât costă acum un kilogram de carne de porc „în viu”

În prezent, un kilogram de carne de porc se vinde cu 13,5 lei – 20 de lei „în viu”.

De exemplu, la Bucov, în Prahova, preţul ar fi de 14 lei pe kilogram. La Valea Călugărească, la Mizil, dar și în alte localități din Prahova, porcii pentru Crăciun pot fi rezervați de pe acum. Cumpărătorul trebuie să lase o „arvună”, adică să achite deja o parte din bani.

La acest preț, clienții trebuie să ia în calcul și prețul transportului animalului sacrificat, scrie observatorulph.ro.

„Acum prețul este 14 lei/kg în viu, iar pentru transport se plătește strict consumul de motorină în funcție de distanță. Porcii pentru Crăciun pot fi rezervați de pe acum, cu mențiunea că mai mult ca sigur față de 14 lei/kg în viu va fi 16 lei/kg, pentru că deja se anunță creșteri substanțiale pentru cereale”, a explicat un comerciant din Bucov.

Fermierii se plâng că prețurile sunt prea mici

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prețul mediu „în viu” al porcilor a fost chiar mai mic la începutul lunii octombrie: 8,33 lei pe kilogram.

Crescătorii de porci se plâng și spun că prețurile actuale sunt extrem de mici, în contextul în care prețurile cereale au crescut semnificativ din cauza secetei.

Această creștere a costurilor de producție face ca profitabilitatea pentru fermieri să fie din ce în ce mai dificilă.

Este de aşteptat ca preţurile la carnea de porc să crească serios înainte de sărbătorile de iarnă. astfel că rezervarea încă de acum s-ar putea să fie o idee bună.