Evenimentul Zilei > International > Uniunea Europeană votează în timp ce populiștii încearcă să scrie istoria: Peste 400 de milioane de persoane pot alege 751 de membri ai Parlamentului European
Uniunea Europeană votează în timp ce populiștii încearcă să scrie istoria: Peste 400 de milioane de persoane pot alege 751 de membri ai Parlamentului European

Uniunea Europeană votează în timp ce populiștii încearcă să scrie istoria: Peste 400 de milioane de persoane pot alege 751 de membri ai Parlamentului European

Alegătorii au fost chemați să voteze pentru a treia zi a alegerilor legislative europene în această sâmbătă, iar extrema dreaptă speră să nege victoria proeuropeană a președintelui francez Emmanuel Macron. Secțiile de votare au fost deschise în Malta, Slovacia și Letonia, iar majoritatea celor 28 de state membre ale UE, inclusiv Germania, Franța și Italia, România...vor vota mâine.

Peste 400 de milioane de persoane pot alege 751 de membri ai Parlamentului European, iar primele rezultate oficiale vor fi anunțate duminică seara, în jurul orei 20:00, notează yahoo.news. Deocamdată, sondajele arată că euroscepticii și partidele anti-imigrație de extremă dreaptă ar putea face progrese importante, ceea ce va ajuta, de asemenea, să se determine cine-l va înlocui pe Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene dar și alte posturi cheie.  

Macron, hotărât proeuropean, are un mare interes față de rezultat, sperând să-și vadă Republica în marșul centristic, făcând o demonstrație puternică și agitând politica europeană într-o provocare directă față de naționaliști.  Dar, Marine Le Pen (RN) a încheiat un parteneriat cu Matteo Salvini şi Liga anti-imigranți din Italia și speră ca Europa Națiunilor și Libertății (ENF), să devină al treilea ca mărime în UE.

Liga lui Salvini conduce sondajele în Italia, iar partidul RN condus de Le Pen are un avantaj uşor în Franța, cu aproximativ 25% sprijin față de 22,5% pentru Macron.  "Din nou, Macron ne provoacă să-l provocăm. Să-i tăiem elanul: La 26 mai îl vom contesta în cabina de vot ", a declarat Le Pen ieri.    

Euroscepticii din Regatul Unit au primit un mare impuls de la britanicul Nigel Farage, al cărui partid Brexit, potrivit sondajelor, va câștiga cu un rezultat răsunător în Marea Britanie.  Dacă acest lucru se va confirma, cu siguranţă va colabora cu Salvini în Grupul Europa Națiunilor și Libertății (ENF).

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: