Populația globală, sub semnul incertitudinii. Scăderea natalității ar putea duce la o criză fără precedent

Populația globală, sub semnul incertitudinii. Scăderea natalității ar putea duce la o criză fără precedent Populația lumii. Sursă foto: Live Science

Conform raportului World Population Prospects al organizației, se preconizează că populația globală va crește de la 8,2 miliarde în 2024. Acest lucru se va întâmpla înainte de a atinge un vârf de aproximativ 10,3 miliarde la mijlocul anilor 2080. Apoi, se preconizează că numărul va scădea treptat până la 10,2 miliarde până în 2100. Cifrele sunt cu 6% mai puțin decât se anticipa în urmă cu un deceniu.

Se preconizează că populația lumii va atinge vârful la mijlocul anilor 2080. Astfel, se va observa o creștere în următorii 60 de ani de la 8,2 miliarde de persoane în 2024 la aproximativ 10,3 miliarde la mijlocul anilor 2080. Ulterior, urmează să revină la aproximativ 10,2 miliarde până la sfârșitul secolului. Se preconizează acum că mărimea populației mondiale în 2100 va fi cu șase procente mai mică. Astfel, vorbim de 700 de milioane de oameni mai puțin decât se anticipa în urmă cu un deceniu.

Populația globală, sub semnul incertitudinii

„Peisajul demografic a evoluat foarte mult în ultimii ani", a declarat Li Junhua, subsecretarul general al ONU pentru afaceri economice și sociale. „În unele țări, rata natalității este acum chiar mai scăzută decât s-a anticipat anterior. De asemenea, observăm scăderi ușor mai rapide în unele regiuni cu fertilitate ridicată. Vârful mai timpuriu și mai scăzut este un semn de speranță. Acest lucru ar putea însemna o reducere a presiunilor asupra mediului exercitate de impactul uman. Cu toate acestea, o creștere mai lentă a populației nu va elimina necesitatea de a reduce impactul mediu atribuibil activităților fiecărei persoane în parte" a spus expertul.

Populația mondială este pe cale să atingă vârful mai devreme decât se preconiza în acest secol. Unele dintre cele mai mari țări ale lumii se confruntă cu scăderea ratei natalității, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform raportului bienal World Population Prospects al organizației, populația mondială ar trebui să atingă un vârf de aproximativ 10,3 miliarde la mijlocul anilor 2080. Se așteaptă ca aceasta să scadă treptat până la 10,2 miliarde până în 2100 - cu 6% mai puțin decât se anticipa în urmă cu un deceniu. În 2022, ONU estimase că populația mondială va atinge un vârf de 10,4 miliarde până în anii 2080.

Rata natalității, în cădere liberă

Populația lumii. Sursă foto: Live Science

Populația lumii. Sursă foto: Live Science

„În unele țări, rata natalității este acum chiar mai scăzută decât se anticipase anterior. De asemenea, observăm scăderi ușor mai rapide în unele regiuni cu fertilitate ridicată", a declarat într-un comunicat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri economice și sociale, Li Junhua. „Vârful mai timpuriu și mai scăzut este un semn de speranță. Acest lucru ar putea însemna o reducere a presiunilor asupra mediului exercitate de impactul uman ca urmare a reducerii consumului agregat", a adăugat Li.

În medie, la nivel mondial, femeile au cu un copil mai puțin decât în 1990. În peste jumătate dintre țări, numărul mediu de nașteri vii pe femeie a scăzut sub 2,1. Acest lucru reprezintă nivelul necesar pentru ca o populație să se mențină la o dimensiune constantă fără migrație. ONU a menționat că țări precum China, Coreea de Sud, Spania și Italia au rate de fertilitate „ultra-joase".

Până în 2024, populația a atins deja vârful în 63 de țări, inclusiv China, Germania, Japonia și Rusia. Populația totală a acestor țări ar trebui să scadă cu 14% în următorii 30 de ani. Cu toate acestea, în nouă țări, inclusiv Niger, Somalia, Republica Centrafricană și Republica Democrată Congo, se preconizează o „creștere foarte rapidă". Populația totală a acestui grup ar urma să se dubleze între 2024 și 2054. Pentru 126 de țări, inclusiv Statele Unite, India, Indonezia și Pakistan, se preconizează că populația va atinge vârful în a doua jumătate a secolului sau mai târziu, conform CNBC .

Revista presei