Evenimentul Zilei > International > Popularitatea lui Francois Hollande a scăzut la minimul istoric
Popularitatea lui Francois Hollande a scăzut la minimul istoric

Popularitatea lui Francois Hollande a scăzut la minimul istoric

Cota de popularitate a preşedintelui francez, François Hollande, a pierdut cinci puncte în luna aprilie, până la 18% - cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, de când a preluat mandatul, în timp ce Manuel Valls, noul prim-ministru, întruneşte 58% opinii pozitive, potrivit barometrului lunar Ifop pentru Le Journal du dimanche (JDD), preluat de AFP.

Preşedintele cel mai impopular al celei de-a V-a Republici, François Hollande nu a atins niciodată cote atât de scăzute, precedentele sale rezultate nefavorabile (20%) înregistrându-se în noiembrie 2013 şi apoi în februarie 2014. Luna trecută, cota sa de popularitate a cunoscut o uşoară creştere, până la 23%, potrivit acestui barometru.

Referitor la Manuel Valls, prezent pentru prima dată în calitate de şef al guvernului, rezultatul său (58%) face din el premierul cel mai popular la început de mandat (categoria “al doilea prim-ministru dintr-un mandat prezidenţial”).

Spre comparaţie, Dominique de Villepin (premierul lui Jacques Chirac) a înregistrat, în iunie 2005, un indice de popularitate de 44%, iar Laurent Fabius 29% în august 1984, amintește agenția franceză, preluată de Agerpres.

Cu excepţia coabitărilor, niciodată cu începere din 1958 nu a fost observată o diferenţă de 40 de puncte între cota de popularitate a preşedintelui şi a premierului său, notează Ifop. Cea mai importantă diferenţă era de 21 de puncte între Nicolas Sarkozy (37%) şi François Fillon (58%), în martie 2008.

Sondajul a fost realizat prin telefon între 4 şi 12 aprilie pe un eşantion reprezentativ de 1.909 persoane în vârstă de cel puţin 18 ani prin metoda cotelor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News