Ponturi pentru toți șoferii. În ce perioadă a zilei este cel mai bine să alimentăm mașina și cum putem reduce consumul de carburanți

Ponturi pentru toți șoferii. În ce perioadă a zilei este cel mai bine să alimentăm mașina și cum putem reduce consumul de carburanțiSursa: arhiva EVZ

Să fii șofer nu este chiar atât de ușor pe cât pare din exterior. Trebuie să ții cont de mai multe lucruri, unele dintre ele fiind total străine. Specialiștii vin în ajutorul nostru cu sfaturi importante, mai ales în aceste vremuri, când prețul carburanților este în continuă creștere. Iată când este cel mai indicat să alimentezi mașina și cum poți reduce consumul.

România trece printr-o perioadă dificilă, iar conflictul militar din Ucraina ne afectează din ce în ce mai tare. Miercuri seara, românii au luat cu asalt stațiile peco, după ce o benzinărie din Beiuș a crescut prețul la carburat până la 11 lei. Speriați că prețul ar putea crește și mai mult, oamenii au cumpărat benzină și motorină în recipiente care le-au avut la îndemână.

Această practică este strict interzisă în România, însă deseori vedem la pompă oameni care pun carburant în bidoane de plastic. Pe lângă faptul că ne punem în pericol sănătatea, specialiștii avertizează cu privire la modul în care se păstrează carburantul. Dacă nu este depozitat în recipiente speciale, acesta își pierde din proprietăți. Același lucru se întâmplă și atunci când alimentăm la temperaturi ridicate, când rezervorul este încălzit.

Indicat este să alimentăm dimineața devreme sau seara târziu, pentru că vremea este mai răcoroasă. Atunci când temperatura este mai ridicată, rezervorul se încălzește, iar carburantul se dilată și își pierde din proprietăți, informează In Motion Auto Care.

Nu este indicat nici să facem plinul în exces, spus specialiștii, precizând că, în momentul în care benzina sau motorina se dilată, ar putea curge pe lângă capacul rezervorului sau prin conducta de aerisire.

Un alt sfat prețios de la specialiștii în materie de auto este cu privire la momentul prielnic pentru alimentare. Atunci când autovehiculul mai mare o cantitate mică de combustibil în rezervor, în bord se va aprinde un martor care ne indică acest lucru. Atunci trebuie să mergem la cea mai apropiată stație peco să alimentăm, însă nu atunci este indicat să facem acest lucru, ci mult mai devreme. Experții nu recomandă să circulăm prea mulți kilometri cu rezervorul gol deoarece putem avaria pompa de carburant sau chiar să înfundăm injectoarele. Cel mai bine este să alimentezi atunci când nivelul de benzină sau motorină coboară sub un sfert.

Sfaturi pentru a reduce consumul mașinii

Cel mai important lucru atunci când vorbim despre consum este motorul. O mașină care nu are defecțiuni, va consuma conform informațiilor oferite de producător. Din acest motiv este indicat să facem o verificare la fiecare 5.000-20.000 km parcurși. Uleiul pe care îl punem în mașină este un alt lucru care ne poate afecta consumul, așa că este indicat să folosim marca recomandată de producător.

Sfaturi pentru a reduce consumul de carburant:

1. Evitați zonele aglomerate și orele de vârf

2. Planificați traseul în funcție de locurile în care trebuie să ajungeți, evitând drumurile inutile

3. Nu folosi în exces aerul condiționat. Dacă vrei ca mașina ta să nu consume mult, reglează temperatura din interior cu ajutorul geamurilor

4. Evitați excesul de greutate

5. Conduceți echilibrat, cu o viteză constantă și evitați să frânați sau să accelerați în exces. Condusul agresiv crește consumul

Ne puteți urmări și pe Google News