Ponturi pentru perioada de probă

Ponturi pentru perioada de probă

Vă răspunde SOTIRIS KARAGIOZIDIS, managing partner al Human Capital Solutions Group.

Mihai Ungureanu, din Sibiu: Recent, mi-am schimbat locul de muncă şi sunt în perioada de probă. Ce trebuie să fac ca să mă afirm în această perioadă? Se spune că un om este angajat pentru calităţile sale şi concediat pentru caracter. Ca să ajungi să te integrezi într-o organizaţie, trebuie în primul rând să o cunoşti şi apoi să te adaptezi. Nu înseamnă să renunţi la felul tău de a fi, ci să găseşti calea de a-ţi adapta stilul propriu la cel de la noul loc de muncă. În timpul unui interviu este destul de greu şi pentru tine, şi pentru angajator să puteţi aprecia dacă vă potriviţi. Aşa că perioada de probă este una de verificare a compatibilităţii. Este important să-ţi creezi o relaţie bună cu şeful tău. Încearcă să-l înţelegi, să vezi ce aşteptări şi ce obiective are, astfel încât să puteţi vorbi aceeaşi limbă.

Nu te concentra numai pe jobul tău, pe ce ai tu de făcut, probabil că în primele luni nu vei fi încărcat cu responsabilităţi. Ascultă activ tot ce se vorbeşte în jurul tău. Demonstrează flexibilitate în abordări şi fereşte-te de controverse. La momentul oportun, vino cu soluţii sigure, care să-ţi confere credibilitate.

Încearcă să găseşti oameni de încredere, cu care să poţi lucra cel mai bine, cu care să te poţi consulta şi de la care să poţi învăţa cât mai multe despre organizaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ai o echipă de coordonat, cunoaşte-ţi colegii pentru a-ţi da seama pe cine trebuie să păstrezi şi cu cine să mergi mai departe. Succesul echipei înseamnă şi succesul tău.

Dacă ai încercat să te adaptezi şi nu ai reuşit, atunci nu te teme să-ţi cauţi un alt loc de muncă, mai apropiat stilului şi personalităţii tale.

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa joburi@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Joburi.