Ponta, un nou atac la Guvernul Orban: „Urmează prăpădul galben!”
- Ionel Sclavone
- 7 iunie 2020, 21:42
Liderul Pro România, Victor Ponta, prevestește o nouă perioadă de austeritate, după alegerile parlamentare, în cazul în care liberalii vor rămâne la guvernare. Ponta susține că Guvernul PNL nu va majora pensiile, ci, mai mult, va introduce noi taxe și impozite, în cadrul unui plan de austeritate, pentru a rezolva problemele financiare.
Într-o nouă postare pe Facebook, Victor Ponta atrage atenția că Guvernul PNL nu a indexat pensiile cu rata inflației pe 2019 și jumătate din creșterea salariului mediu brut, așa cum prevede legislația în vigoare. El a arătat că indexarea trebuia făcută de la 1 ianuarie, pentru ca pensionarii să se bucure de majorare vreme de 12 luni, însă Executivul a amânat-o până la 1 septembrie.
„Așa cum v-am anunțat deja Guvernul PNL Orban face în 2020-2021 exact ce au făcut Traian Băsescu și Guvernul PDL în 2009 - 2010! 1. TAIE PENSIILE (nu este vorba de o majorare ci de o taiere, chiar dacă abrogă noua Lege a pensiilor adoptată și promulgată de Președintele Iohannis în 2019 - în baza vechii Legi a Pensiilor rămasă în vigoare, 263/2010 pensiile oricum trebuiau indexate cu rata inflației (3,8% în 2019) și jumătate din creșterea salariului mediu brut (13 % în 2019). Indexarea trebuia plătită de la 1 Ianuarie (12 luni) - dar Guvernul Orban o face doar de la 1 Septembrie (doar 4 luni) = indexarea anuală este de 3,3% mai puțin și decât inflația!”, a arătat Victor Ponta în postarea sa.
Plan de austeritate pentru acoperirea deficitelor
Pe de altă parte, Victor Ponta susține că după alegerile parlamentare vor fi majorate taxele și impozitele, aceste măsuri fiind parte a unui program de ajustare fiscală pe care și l-ar fi asumat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
„Imediat dupa alegerile din decembrie (așa cum a promis în scris Ministrul de Finanțe Cîțu, agentiilor de rating) = măriri de taxe și impozite (inclusiv TVA) și reduceri de cheltuieli (tăiere de investiții și concedieri colective). 3. Un gol de finanțare de 53 de miliarde RON (peste 10 miliarde Euro) constatat de Comisia Europeană pentru sfârșitul anului 2019 - gol care nu poate fi acoperit direct de pe piața financiar-bancară (unde am păstrat cu greu ratingul BBB - cu perspectivă negativă - adică ultima treaptă înainte de JUNK) - ci doar prin împrumuturi instituționale (FMI, BM, CE) evident cu condiționalități”, a mai scris Ponta.