Decizia lui Victor Ponta de a se autosuspenda de la șefia PSD, „până când problemele cu justiția vor fi clarficate”, a produs un nou val de discuții aprinse în partid.

Delegarea Rovanei Plumb, numărul doi în partid, ca președinte interimar nu este pe placul tuturor, mai ales că mutarea este văzută drept o tentativă a lui Ponta de a-și asigura succesiunea în fruntea PSD.


Conducerea PSD va stabili săptămâna viitoare cine va ocupa interimar funcția lui Ponta până la Congres.


Cel mai mare contestatar a fost chiar coordonatorul politic al partidului, Liviu Dragnea, care a cerut convocarea Comitetului Executiv Național (CExN) în care să se decidă o conducere interimară. „PSD nu poate fi condus prin delegare. Noi nu avem un președinte interimar. Avem un președinte care și-a dat demisia sau care a părăsit funcția de președinte și este un loc gol”, a spus Dragnea.

Inițial, Rovana Plumb a precizat că Victor Ponta a propus prelungirea unui interimat votat și acceptat de conducerea PSD. „Susțin această formulă și cred că toți colegii mei ar trebui să o susțină”, a transmis ea. Lucrurile s-au schimbat după ședința coaliției de guvernare la care a participat Victor Ponta, Liviu Dragnea, Rovana Plumb. PSD va convoca un CExN săptămâna viitoare, care va lămuri situația. „Toate lucrurile s-au lămurit. Vom avea BPN miercurea aceasta, iar săptămâna viitoare va fi convocat CEx”, a spus Plumb.

Testul taberelor

La CExN va avea loc prima confruntare dintre cele două tabere din PSD: Dragnea- Zgonea vs. Ponta-Plumb. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea nu o susține pe Plumb pentru șefia partidului, ci și l-ar dori pe Valeriu Zgonea.

El se teme că delegarea Rovanei Plumb ca președinte interimar este un indiciu că Ponta o susține pentru președinția PSD, care se va juca la viitorul Congres.

Pe de altă parte, liderii din teritoriu au fost luați prin surprindere de decizia premierului. „Am aflat din presă că a demisionat președintele Victor Ponta. Am rămas uimit”, au declarat pentru EVZ surse social-democrate.

Susținere pentru coaliție

De la DNA, Victor Ponta a plecat la sediul PSD unde era programată ședința coaliției de guvernare. Pentru prima dată, Victor Ponta a venit doar în calitate de prim-ministru al României și nu ca lider al unui partid din coaliție. Șefii celorlalte două formațiuni din coaliție- vicepremierul Gabriel Oprea și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu-, au reiterat faptul că îl susțin pe Ponta în funcția de premier. „Mergem în continuare în coaliție”, a spus Oprea, adăugând că lucrurile s-au clarificat în cadrul alianței.