Victor Ponta şi Crin Antonescu caută baroni de sacrificiu

Victor Ponta şi Crin Antonescu caută baroni de sacrificiu

Negocierea şi împărţirea candidaturilor pe judeţe între PSD şi PNL vor duce la debarcarea unor personaje incomode pentru liderii celor două partide.

Victor Ponta şi Crin Antonescu au intrat în linie dreaptă cu operaţiunea de împărţire a poziţiilor de candidaţi pentru şefii de CJ şi primari de reşedinţe de judeţ. Cei doi vor prezenta azi în forurile de conducere ale PSD, respectiv PNL stadiul negocierilor, lista cu judeţele unde s-au înţeles asupra candidaţilor, dar şi locurile unde sunt încă divergenţe.

Cu sondaje pe baroni călcând

Concret, în ciuda armoniei dintre cei doi lideri, în USL există zone unde liberalii sunt la cuţite cu social-democraţii: şi unii şi alţii revendică dreptul de a pune candidaţii. Cum, de-a lungul verii, nicio tabără nu a cedat, Ponta şi Antonescu vor decide ei. În final, unii vor fi sacrificaţi. Mai bine zis, cedările vor fi de la PSD la PNL, pentru ca astfel să fie satisfăcut principiul parităţii asupra căruia s-au înţeles Antonescu şi Ponta. Instrumentul cu care cei doi vor face "ordine" sunt aşa-zisele sondaje de opinie făcute în această vară la nivelul judeţelor. Ei vor spune că sondajele au arătat care este ordinea judeţelor în privinţa forţei electorale, pe baza lor se decid locuriel PSD cedează în faţa PNL şi reciproca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stavarache sau Hrebenciuc?

Unul din punctele sensibile este judeţul Bacău. Primarul PNL Romeo Stavarche, apropiat al lui Antonescu, susţin surse liberale, a ameninţat că pleacă la PDL dacă în Bacău candidaţii nu vor fi desemnaţi de PNL. Astfel, este foarte aproape de a fi sacrificat baronul PSD Dragoş Benea, actualul preşedintele al CJ. Liberalii sunt pe cale să primească şi candidatura la şefia CJ Buzău şi implict să cadă baronul titular Victor Mocanu (PSD).

Printre perdanţii din PSD se află şi Robert Negoiţă, un alt apropiat al lui Ponta. În ciuda lobbyului pentru a primi judeţul Ilfov, acesta a revenit liberalului Marian Petrache.

Presiunile PNL vizează şi Prahova. Teodor Meleşcanu este împins pentru candidatura la şefia CJ, funcţie deţinută acum de Mircea Cosma, baron important în eşafodajul de putere al PSD care îl cuprinde şi pe Adrian Năstase. Gheorghe Nichita, primarul PSD al Iaşiului ar putea şi el să cadă la negocieri. Funcţia sa este cerută de PNL în numele conservatorului Tudor Ciuhodaru. PC mai revendică candidaturi în Timiş şi Galaţi. Divergenţe sunt şi la Vâlcea, dar în ciuda zbaterilor, PNL nu a reuşit să-l disloce pe baronul Ion Câlea.

În concluzie, PSD va desemna candidaţi pentru şefia CJ în 20 de judeţe: în Oltenia şi Muntenia integral, cu excepţiile Buzău şi Călăraşi. Moldova a fost împărţită jumate-jumate: PSD în Vaslui, Vrancea, Galaţi şi Suceava sau Neamţ, liberalii în restul. În Ardeal candidaţii vor fi desemnaţi preponderent de PNL. Excepţie: Bistri ţa Năsăud, Sălaj şi Sibiu unde vor fi de la PSD. Citiţi şi:

  • Scandal în PSD: Sondajele de jumătate de milion de euro
  • Alianţa PSD-PNL se coace în spatele lui Ponta şi Antonescu
  • Sondaje măsluite pentru liniştea lui Antonescu şi Ponta