UPDATE 16.51. Plenul Senatului a aprobat proiectul de admitere a OUG nr. 38/2012 privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României. În favoarea acestei variante s-au exprimat 64 de senatori, iar trei senatori s-au abţinut de la vot. 
UPDATE 16.45. Senatorii dezbat, într-o nouă sesiune extraordinară, ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea Curţii Constituţionale
UPDATE 14.23. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat că Traian Băsescu are o şansă mare la referendumul privind demiterea sa prin neprezentarea la vot a alegătorilor. "Având în vedere că sunt extrem de multe necunoscute şi nici sfârşitul lunii iulie nu este cel mai propice pentru asemenea gen de acţiune, normal că marea şansă o are Băsescu acum prin neprezenţa la vot", a spus Hrebenciuc, la Parlament.
UPDATE 13.20. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că parlamentarii democrat-liberali resping ideea modificării intervalului orar de vot la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, precizând că OUG 41 trebuie respinsă, şi nu modificată.  "Ordonanţa respectivă (privind referendumul – n.r.) trebuie respinsă, deci să nu fie o lege de aprobare, indiferent dacă e cu anumite modificări. Nu dorim sub nicio formă şi nu acceptăm să se modifice legea referendumului faţă de ceea ce este publicat în Monitorul Oficial, promulgat de preşedintele interimar", a susţinut Toader.
UPDATE 12.40. La ora 16.00 plenul Camerei Deputaţilor se va reuni din nou pentru a discuta  pe marginea proiectului privind OUG nr. 41/2012 care modifică legea referendumului. Plenul Senatului a adoptat deja legea referendumului cu modificări. Astfel, programul de vot la referendumul din 29 iulie va fi de ora 7.00 la 23.00. Potrivit unor surse parlamentare, reprezentanţii USL au putut modifica intervalul orar de vot la referendum deoarece au intervenit pe proiectul de modificare a OUG şi nu pe legea pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională.
La rândul său, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat că amendamentul propus de senatorul PSD Dan Şova prin care programul desfăşurării consultării populare este prelungit nu încalcă legile în vigoare, deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) sau Constituţia.
,,Nu are nimic neconstituţional prelungirea orarului în care se desfăşoară referendumul – dacă este de la 8,00 la 20,00 sau de la 7,00 la 23,00. E la fel de constituţional şi în prima variantă, dar şi în cea de-a doua. Este doar o chestiune de decizie politică,,, a susţinut el.
UPDATE 12.36. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat modificarea OUG privind funcţionarea CCR cu 159 de voturi pentru şi 7 abţineri. PDL acuză că nu s-a făcut apel nominal pentru că, în realitate, nu ar fi fost atâţia parlamentari în sală. Toate amendamentele democrat-liberalilor la acest proiect de lege au fost respinse de plen. Votul a fost dat în absenţa deputaţilor PDL, care au părăsit şedinţa în timpul dezbaterilor pe acest proiect de lege
UPDATE. 12.30. Deputaţii urmează să dea votul final. PDL cere apel nominal pentru verificarea cvorumului. La verificarea electronică rezultă că în sală sunt prezenţi 158 de deputaţi, cvorumul de şedinţă fiind de 155.
UPDATE 12.15. Deputatul PDL Ovidiu Buhăianu a anunţat că va activa în cadrul grupului PSD.
UPDATE 12.10. Deputaţii au adoptat, pe articole, proiectul de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României (CCR) în forma propusă de comisia juridică. Astfel, vor putea fi contestate la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.
UPDATE 11.55. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că democrat-liberalii părăsesc şedinţa de plen după ce s-a respins amendamentul lor de respingere a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale.
,,Esenţa acestei solicitări a noastră de respingere a ordonanţei este în consonanţă cu ceea ce au solicitat nu numai liderii europeni, chiar în discursul dlui premier Victor Ponta. Motivul pentru care solicităm respingerea este restrângerea acestor atribuţii ale Curţii şi individualizarea hotărârilor,,, a motivat Toader.
UPDATE 11.47. Mircea Toader îi aminteşte lui Valeriu Zgonea că este preşedintele Camerei Deputaţilor şi nu lider de grup, prin urmare nu poate să le indice deputaţilor cum să voteze. Pentru că Zgonea l-a întrebat unde scrie asta, Mircea Toader i-a răspuns că este ,, o regulă de bun simţ,,. ,, Vă mulţumesc, acum sunteţi şi specialist în reguli de bun simţ,, a venit replica lui Zgonea.
UPDATE 11.41. Amendamentul PDL privind respingerea OUG care restrânge atribuţiile CCR a fost respins de plen.
UPDATE 11.39. Deputatul PDL Daniel Buda cere, din nou, cuvântul. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea îi răspune, ironic, că nu poate face o şedinţă doar pentru el.
UPDATE 11.35. Solicitarea PDL privind retrimiterea OUG care restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale la comisia juridică a fost respinsă cu 29 de voturi pentru, 135 împotrivă şi 8 abţineri.
Comisia juridică a aprobat, ieri, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.
"Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual", se precizează în articolul adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
UPDATE 11.25.  Liderul deputaţilor minoritari, Varujan Pambuccian face un apel la calm. "Vă rog să nu mai ţipaţi, sunteţi mult mai convingători dacă vorbiţi calm", a spus Pambuccian, cerând să fie microfoanele date mai încet.
UPDATE 11.10. Daniel Buda (PDL): "Credeam, noi cei de la PDL, că vom respinge OUG care restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale, pentru că nu credeam în dublu limbaj, Crin Antonescu şi Victor Ponta anunţând că vor fi respectate deciziile CCR". PDL a cerut retrimiterea la comisia juridică, considerând că deputaţii jurişti ar trebui să întocmească un raport de respingere a OUG.
UPDATE 11.05. Deputaţii au început dezbaterea pe marginea OUG privind Curtea Constituţională. Eugen Nicolăescu susţine că niciodată nu a intrat în atribuţiile Curţii să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului şi anunţă că PNL va susţine raportul întocmit de comisia juridică.
UPDATE 11.00. Deputatul independent Ioan Munteanu anunţă că va activa în cadrul grupului PSD. Munteanu a fost ales deputat pe listele PSD, iar din februarie 2010 s-a declarat deputat independent.
UPDATE 10.55. Deputatul liberal, Eugen Nicolăescu, anunţă că în pauza de consultări deputaţii  nu au ajuns la nicio concluzie. "A fost imposibil să ajungem la o concluzie cu liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, care recunoaşte în particular că nu are prevederi regulamentare să ceară apel nominal", a spus Nicolăescu. Mircea Toader cere ca în şedinţa de plen de astăzi să vină premierul Victor Ponta să prezinte răspunsurile la cele 11 solicitări ale Comisiei Europene. Este refuzat.

UPDATE 10.50. La Senat, şedinţa în care urmează să se discute OUG nr. 41/2012 care modifică şi completează Legea nr.3/2000 privind organizarea şi funcţionarea referendumului, a început cu o întârziere de aproximativ 30 de minute.

UPDATE 10.45. Şedinţa de plen a început. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea anunţă că în sală sunt prezenţi 212 deputaţi, lucru contestat de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. Zgonea susţine că în sală sunt 180 de parlamentari, însă la votarea ordinii de zi, afişajul electronic arată că sunt 112. Cristian Boureanu ameninţă că PDL părăseşte sala. După votarea programului, Mircea Toader cere o pauză de consultări, i se acordă una de doar un minut. În sală, reprezentanţii USL vociferează. "A cerut liderul de grup (n.r. – Mircea Toader), dacă e lider n-ai ce face, e lider şi noaptea în baie", spune, ironic, Zgonea.
UPDATE 10.30. Premierul Victor Ponta a susţinut o conferinţă de presă. Vă prezentăm cele mai importante declaraţii :

 • Voi susţine care este poziţia Guvernului faţă de cele două proiecte importante care se află azi în dezbaterea Parlamentului
 • Guvernul susţine şi eu voi vota în privinţa Legii CCR ca legea să fie adoptată de Parlament cu acele prevederi care au rezultat din deciziile CCR. 
 • Din acest moment, deciziiile CCR se aplică imediat şi acoperă tot ceea ce CCR  a considerat necesar
 • Referitor la Legea referendumului, care prevede că demiterea preşedintelui se face cu majoritatea voturilor exprimate dacă s-au prezentat jumătate plus unu din cetăţenii cu drept de vot, această formă va fi aplicată pentru referendumul din 29 iulie
 • Singura modificare susţinută de guvern este extinderea programului de vot de la 7 la 23 având în vedere că e vară şi luând în considerare decizia CCR care spune că trebuie să asigurăm o prezenţă cât mai mare la vot
 • Vorbesc doar de ziua de 29 iulie
 • Am văzut câţiva reprezentanţi ai PDL care nu sunt de acord. Ei nu vor ca oamenii să vină la vot. Nimeni nu poate anticipa cum votează românii. Ceea ce ştiu sigur e că, în baza deciziilor Curţii, referendumul e valid cu 50+1 din cetăţenii cu drept de vot.
 • Eu sunt convins că tactica PDL de a câştiga la masa verde şi nu pe teren este o tactică falimentară şi unii vor veni să voteze pe 29 iulie, într-un vot esenţial
 • Legat de MCV, aş vrea să arăt că preşedintele Crin Antonescu şi eu am vrut ca România să fie considerată un partener serios ce respectă regulile democrate
 • Traian Băsescu şi PDL au dezinformat România şi au prezentat România într-o formulă după mine potopul, dacă nu mai beneficiază ei de privilegiile Puterii
 • Eu şi Crin Antonescu vom avea sarcina de a scoate România la liman după 29 iulie, pentru a scoate România din dezastrul în care a adus-o Traian Băsescu
 • Acest raport- mi-am asumat 11 puncte esenţiale- va reflecta starea justiţiei din România în ultimii 5 ani
 • Evident că propaganda lui Traian Băsescu va vorbi de dezastrul ultimelor zile, uitând că nu noi am fost la guvernare în ultimii 5 ani
 • Trebuie să luăm în considerare şi criticile avute, o monitorizare este în beneficiul nostru pentru a avea o expertiză externă
 • Am consierat că lucrurile rele petrecute în  justiţie în ultimii 5 ani ai regimului Băsescu trebuie corectate în viitor
 • Obligaţia guvernului şi a mea ca om politic este să promovez o reformă reală a justiţiei din România
 • Trebuie să obţinem păstrarea independenţei în zona justiţiei dar preocuparea mea este asigurarea unei justiţii independente pentru toţi cei din această ţară
 • Vroiam să reconfirm faptul că cele 11 întrebări ale CE- am răspuns sub forma unui proiect vineri şi luni în mod oficial şi toate reprezintă angajamente ferme
 • Am început cu două: legea referendumului şi atribuţiile CCR prin promulgarea legii referendumului de  către Crin Antonescu
 • Ştim că românii vor decide pe 29 iulie în ce direcţie merge ţara
 • Preşedintele suspendat crede că dacă strigă mai tare e suficient ca să ai dreptate
 • Aş vrea să reiau 10 dintre minciunile cele mai evidente ale preşedintelui Traian Băsescu
 • În primul rânda a minţit când a spus că nu e nevoie de creşterea salariilor şi pensiilor şi creşterea TVA. Prin OUG, a supraimpozitat pensiile mici, a tăiat salariile
 • A minţit cu privire la destinaţia banilor de la FMI, spunând că nu vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetar
 • A minţit când a spus că nu sunt bani pentru a da bani înapoi pensionarilor şi bugetarilor. De fapt, nu a vrut să-i dea înapoi pentru că erau destinaţi clientelei politice
 • A minţit când i-a spus doamnei Merkel că nu există procedura de suspendare a Preşedintelui
 • A minţit când a spus că îşi va da demisia în 5 minute dacă e suspendat de Parlament.
 • A minţit spunând că e interzisă emiterea de OUG-uri în legislaţia privind referendumul.
 • Minte în legătură cu dosarele sale: casa Mihăileanu, dosarul privind spălarea de bani.
 • A minţit spunând că face lobby pentru afacere privată – Roşia Montană – pentru că rezervele BNR nu mai există. Oficialii BNR au dezminţit.
 • Am făcut aceste precizări pentru că sper că românii vor veni pe 29 la vot şi vor decide asupra viitorului lor. Acum TB vrea să rămână la putere încercând să convingă poporul român să nu vină la vot

După-amiază, Camera Deputaţilor se va reuni din nou pentru a da vot final pe legea referendumului.
Cele două proiecte de legi vor fi discutate ulterior şi în două şedinţe de plen ale Senatului.
Premierul Victor Ponta a anunţat că va susţine o conferinţă de presă la Parlament începând cu ora 10.30. Victor Ponta va veni  în Parlament pentru a-i informa pe deputaţi şi senatori cu privire la răspunsul transmis Comisiei Europene la cele 11 întrebări venite din partea preşedintelui Jose Manuel Barroso.

Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a declarat marţi că parlamentarii sunt obligaţi să pună în acord OUG cu deciziile Curţii Constituţionale.

"OUG în acest moment va trebui să fie acordată cu deciziile CCR pentru că OUG este în vigoare. Practic, suntem obligaţi să trecem prin cele două Camere. Până la urmă, OUG 41 are şi alte articole care modifică sau completează legea referendumului, legate de organizarea referendumului, de secţii de votare. Decizia privind legea care a fost promulgată de preşedinte şi legea de aprobare a OUG care se discută mâine (miercuri n.r.) nu trebuie să fie în contradicţie pentru că, în acest moment, în OUG 41 este un articol în contradicţie cu ceea ce este în legea promulgată. Lucrurile trebuie armonizate", a explicat Filip, pentru Agerpres.
Marţi, senatorii din Comisia Juridică au respins două amendamente ale USL la ordonanţa de urgenţă privind modificarea legii referendumului care propuneau oganizarea referendumului pe parcursul a două zile şi eliminarea pragului de 50% plus unu. Totuşi, raportul va fi prezentat miercuri plenului Senatului şi acestea vor putea fi susţinute şi cu această ocazie.
"Plenul este suveran(…)Decizia CCR trebuie respectată, cred că planul Senatului şi al Camerei vor găsi cea mai bună soluţie pentru a respecta şi dorinţa CCR şi recomandările Comisiei de la Veneţia, care sunt biblia în materie de referendum în Europa",a  precizat Ghişe.

CITIŢI ŞI:

Comisia Juridică: Referendumul pentru demiterea preşedintelui o zi, nu două
Senatorii şi deputaţii, chemaţi, mâine, la serviciu