Evenimentul Zilei > Actualitate > Victor Ponta îl împinge pe Mircea Geoană să rupă PSD. Marian Vanghelie de-abia aşteaptă
Victor Ponta îl împinge pe Mircea Geoană să rupă PSD. Marian Vanghelie de-abia aşteaptă

Victor Ponta îl împinge pe Mircea Geoană să rupă PSD. Marian Vanghelie de-abia aşteaptă

Preşedintele Senatului aşteaptă excluderea din partid pentru a demara o nouă construcţie politică. De noul proiect al stângii s-ar lipi şi Marian Vanghelie.

Zilele lui Mircea Geoană în PSD sunt numărate. Victor Ponta va cere azi excluderea preşedintelui Senatului din partid pentru că a refuzat să se lase revocat din funcţie. Este exact ce aşteaptă Mircea Geoană: să fie dat afară pentru a se relansa din postura de "martir" într-o altă construcţie politică. În PSD situaţia nu mai poate evolua decât spre o ruptură.
O nouă scindare a stângii
"Nu avem altă variantă decât să facem un alt partid", ne-a declarat unul dintre apropiaţii preşedintelui Senatului. Potrivit unor surse din PSD, Mircea Geoană a programat pentru mâine o mare întâlnire cu susţinătorii săi: toţi cei care nu îşi mai văd viitorul în PSD. Printre aceştia, şi Marian Vanghelie. Şi pe el s-a pus Victor Ponta. Din acest motiv, Vanghelie s-ar agăţa de proiectul lui Mircea Geoană. Din actualul PSD, Geoană se bazează pe deputaţi şi senatori care nu vor mai primi locuri eligibile de la actuala conducere. Printre aceştia, Oana Niculescu Mizil. Pe relaţia Vanghelie ar urma să vină Ecaterina Andronescu şi alţi parlamentari de Bucureşti. Inclusiv generalul Cătălin Voicu. Aceasta este şi problema lui Geoană. Că de proiectul său se lipesc şi personaje controversate.
Povestea unei revocării eşuate
"Mircea Geoană face jocurile puterii". Aceasta a fost principala acuzaţie exprimată de Victor Ponta, Ilie Sârbu, Adrian Năstase şi alţi membri ai conducerii PSD, ieri, în şedinţa Biroului Permanent, când s-a decis demararea operaţiunii de revocare din fruntea Senatului.
"Da. Vrea să facă Uniunea aia de stânga cu UNPR-ul", a pus paie pe foc şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. A fost argumentul final pentru Ponta. "Vă propun să votăm varianta A: înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean", a conchis preşedintele PSD.
"V-aţi făcut toate socotelile, dacă pierdem Senatul?", l-a întrebat Iliescu. "Da, există o decizie a Curţii. În cazul înlocuirii, tot noi propunem preşedintele", a replicat Ponta. "Şi dacă nu merge planul A, există un B?", a întrebat un alt lider PSD. Şi de această dată Ponta a răspuns sigur pe felul în care şi-a făcut temele: "Dacă nu reuşim cu revocarea, mă adresez Comisiei de Integritate".
Ponta a făcut referire la un paragraf din Statutul PSD care îi permite preşedintelui partidului să reclame disciplinar un membru şi să ceară excluderea fără să mai fie nevoie de acordul organizaţiei din care face parte. În cazul lui Geoană, PSD Dolj, care s-ar opune exluderii.
Salvat de lipsa de cvorum
Cu decizia BPN în mână, Victor Ponta a plecat apoi spre şedinţa senatorilor PSD. Acolo i-a comunicat lui Geoană oferta sa: renunţă la şefia Senatului fără scandal şi primeşte Comisia de politică externă.
Geoană a refuzat, aşa că liderul grupului senatorial al PSD, Ilie Sârbu, a supus la vot propunerea de revo care. Cu 22 de voturi pentru şi 5 împotrivă, solicitarea lui Ponta a fost aprobată.
Ulterior, ieri seară, la şedinţa de plen a Senatului, grupul PSD a solicitat introducerea pe ordinea de zi a problemei revocării. După două pauze de consultări, Geoană, preşedintele Senatului, a suspendat şedinţa din lipsă de cvorum.
Decizia nu l-a deranjat pe Victor Ponta. El a putut astfel să acuze public faptul că al doilea om în stat este susţinut de putere şi, astfel, să poată demara planul B: excluderea lui Geoană.
Preşedintele Senatului a respins acuzaţiile: "Toate aceste neghiobii şi aceste mizerii care se spun în culise, sau prin spate, la adresa mea, sunt complet neadevărate. Reprezint interesele statului român, ale PSD şi ale opoziţiei, nu cred că fără mine s-ar fi putut obţine puţinele victorii politice ale opoziţiei"
REBRANDUIRE
PIN, baza pentru platforma civică a UNPR
Pe de altă parte, Uniunea Social- Progresistă (USP), platforma de stânga alternativă la USL, este în curs de înfiinţare. Anunţată de UNPR, pe platformă s-a aşezat deja PIN, partidul condus de Lavinia Şandru.
La finele lunii octombrie, conducerea PIN a demarat la Tribunalul Bucureşti demersurile pentru modificarea statutului şi a denumirii, urmând a se numi pe viitor Uniunea Social-Progresistă.
Conform surselor citate, PIN a avut deja o serie de tatonări şi negocieri cu UNPR, cu parlamentari ai Opoziţiei, în special de la PSD, dar şi cu membri PSD şi PC din teritoriu.
Săptămâna trecută, şase parlamentari PSD din aripa Vanghelie s-au întâlnit cu liderii PIN pentru a discuta detaliile unei eventuale treceri la USP, ne-au mai precizat aceleaşi surse. (M. V.)
Citiţi şi:

  • Crin Antonescu susţine debarcarea lui Geoană de la Senat
  • Cum a sărit Victor Ponta la Mircea Geoană asmuţit de Crin Antonescu
  • De ce Ponta şi Iliescu îl vor "mort" pe Mircea Geoană
  • Oprişan: Geoană trebuie pedepsit cu pierderea şefiei Senatului numai pentru abateri foarte grave
  • PDL i-a pus gând rău lui Geoană. Chelaru: Simplă gogoaşă pentru presă