Victor Ponta susține că ”de pe azi, pe mâine”, Ministerul Sănătății a lansat o mega licitație, pentru achiziția de măști chirurgicale/faciale, în sumă de 193 de milioane de lei, plus TVA, adică aproximativ 50 de milioane de euro, bani ce reprezintă pensia minimă pentru 200.000 de pensionari, timp de o lună.

Potrivit președintelui PMP, termenul de depunere a ofertelor a fost fost fixat la 24 de ore de la publicarea anunțului de licitație, care, atenție, se va derula prin metoda ”negocierii fără publicare prealabilă”.

”Termenul de depunere a ofertelor este până mâine la ora 15!!! Prietenii știu de ce (nu e așa că aveți toți pe acasă cam 100 de milioane de măști să veniți mâine cu ele). Prețul de achiziție este de 1,68 RON plus TVA (oamenii răi spun că acum poți să imporți căte măști vrei din Turcia cu 0,48 RON). Au schimbat specificația tehnică din “măsti chirurgicale” în “măști faciale de uz medical” / ăi au scos cerința să fie “rezistente la stropit” (deci pot fi oricum). Săptămâna asta pleacă 50 de milioane de Euro de la Buget – că tot nu are Guvernul bani pentru alocații! Totul este posibil în Stare de Urgenta! Altfel trebuia licitație deschisă și transparentă! Ca sa nu mai întrebați de ce a cerut PNL prelungirea cu 30 de zile!”, a scris Victor Ponta, pe contul său de facebook.

Suma pusă în joc este una uriașă. Astfel, cei de la Ministerul Sănătății susțin că plaja financiară va fi cuprinsă între 151.2 milioane lei, fără TVA și maxim 193.2 milioane de lei, fără TVA. ”Prețul estimat pe bucată este de 1.68 de lei fără TVA. Sub sancțiunea excluderii ofertei ca inacceptabilă, operatorii economici nu au dreptul de a oferta un preț unitar care să depășească prețul unitar estimat de către autoritatea contractantă”, se mai arată în documentele oficiale.

În caietul de sarcini al acestei mega licitații, Ministerul Sănătății arată că are nevoie de minim 90 de milioane măști și maxim 115 milioane de bucăți de măști faciale. ”Produsele ofertate vor corespunde din punct de vedere tehnic cu specificațiile tehnice din prezentul caiet de sarcini”, se arată în caietul de sarcini.

Aceste măști vor destinate persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social, pensionarilor din sistemul public ale căror drepturi sunt de până la 704 lei/inclusiv dar și persoanelor încadrate în grad de handicap.

Măștile pe care Guvernul vrea să le cumpere trebuie să aibă trei straturi/pliuri, lamă nazală și să aibă o eficiență de filtrare bacteriană mai mare de 98.