Victor Ponta, perdantul politic al anului 2011

Victor Ponta, perdantul politic al anului 2011

COPILOTUL RISIPITOR DE PROCENTE. A beneficiat de condiţii bune pentru a reitera modelul lui Ion Iliescu, cel al unui PSD tras în sus de lider. Acţiunile lui Victor Ponta i-au "asigurat" o cotă în continuă scădere.

Pentru Victor Ponta, anul 2011 se anunţa unul fructuos. A dat "marea lovitură" unind opoziţia sub formula USL. În loc să-i crească acţiunile la bursa electorală, lui Ponta i-au scăzut.

Dat fiind că este unul dintre liderii opoziţiei şi, teoretic, nu ar avea cu ce măsuri nepopulare să supere electoratul, scăderea înregistrată de Ponta în ultimul sondaj îl pune în topul celor mai mari perdanţi politici ai anului 2011.

Cine sapă groapa altuia…

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu aspiraţii să conducă România din poziţia de premier, liderul PSD Victor Ponta ar trebui să înveţe din lecţiile oamenilor politici cărora le-a săpat groapa.

Ultimul sondaj IMAS relevă, într-o singură lună, o evoluţie descrescătoare cu şase procente a cotei de încredere a preşedintelui social-democrat. Totul, pe fondul scandalului din PSD legat de excluderea lui Mircea Geoană, urmat de debarcarea fostului lider de partid din fruntea Senatului, de unele derapaje la nivelul discursului în plină criză europeană şi de tentativa de suspendare a şefului statului, anunţată cu surle şi trâmbiţe şi, ulterior, dată uitării.

În luna octombrie, înainte de episodul Geoană, Victor Ponta era cotat în sondajele IMAS cu 25,7%. În prezent, conform aceluiaşi institut, are doar 19,6%.

Blamat de votanţii PSD pentru excluderea lui Geoană

Acest trend negativ s-ar putea agrava pentru Ponta. Conform unui sondaj CURS, dat publicităţii ieri, 63% din simpatizanţii PSD se pronunţă pentru un candidat propriu la prezidenţiale şi doar 32% cred că partidul ar trebui să-l susţină pe Crin Antonescu pentru Cotroceni.

De altfel, liderul liberal este politicianul cel mai popular printre social-democraţi, cu 41% dintre cei intervievaţi având o părere bună şi foarte bună despre el.

Comparativ, despre Ponta, 58% dintre repondenţi declară că au o părere proastă şi foarte proastă, iar 38% au o părere bună şi foarte bună.

Mai mult, numai 38% din votanţii USL apreciază că excluderea lui Mircea Geoană din PSD a fost justificată, în timp ce 32% din ei spun că sancţiunea a fost prea dură.

La nivelul votanţilor exclusiv ai PSD, blamarea acestui gest este mai semnificativă: 44% cred că excluderea lui Geoană a fost o sancţiune/pedeapsă prea mare, iar 28% spun că n-ar fi trebuit să fie sancţionat.

O mazilire cu alt efect

Situaţia lui Ponta în sondaje diferă foarte mult de cea din luna august, apogeul său în preferinţele românilor. Atunci, tot potrivit IMAS, pe fondul unei alte maziliri, cea a lui Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucureşti, liderul PSD se situa, pentru prima oară de la înfiinţarea USL, pe locul întâi în preferinţele alegătorilor: îl depăşea cu doar un procent pe Crin Antonescu, care deţinuse primul loc din ianuarie până în iunie, - 26,8% la 25,9 %.

De altfel, Crin Antonescu şi Victor Ponta au dominat în acest an toate sondajele IMAS, liderul PNL fiind însă cel care a condus mai tot timpul topul încrederii românilor în politicieni.

La începutul anului, Antonescu şi Ponta erau creditaţi cu 27,9 %, respectiv 25,2%, pentru ca în februarie, momentul formării USL, cei doi să ajungă la 31,2%, respectiv 29,4%. Preşedinţii USL au suferit ulterior o scădere în tandem, în lunile martie şi aprilie, atunci când iniţiativa, la nivelul discursului politic, fusese preluată de Putere. Antonescu a coborât la 25% în martie, crescând cu doar 0,6 procente în aprilie, în timp ce Victor Ponta avea doar 22,5% în martie şi 23,2% în aprilie.

În mai, pe fondul bătăliei interne din PDL premergătoare Congresului, atât Antonescu, cât şi Ponta au înregistrat o creştere, revenind la cote aproape egale cu cele din februarie. În iunie a urmat o uşoară scădere: de la 31,2% la 27,2% pentru Antonescu şi de la 28,2 % la 23,2% pentru Ponta. 29,4% era cota de încredere a liderului PSD Victor Ponta, în momentul înfiinţării USL. În prezent, a reuşit performanţa reducerii acestui indicator electoral la 19,6%

Aflaţi din ediţia de mâine cine este câştigătorul anului 2011

Citiţi şi:

  • Sondaj IMAS: Micul Titulescu, acum cu 6% mai mic
  • SONDAJ IMAS: USL a căzut sub pragul de 50%
  • Geoană, despre scăderea lui Ponta: "E veriga slabă a USL"
  • Răspunsul USL la sondajul IMAS: 59% în studiul Avangarde. Antonescu, 45% în cursa pentru Cotroceni
  • Adriana Săftoiu: Este bine că USL a scăzut în sondaje
  • Roberta Anastase: USL va scădea sub 40% până în primăvară