Evenimentul Zilei > Politica > Ponta, Constantin și Rebega construiesc Pro România. Culisele afacerii
Ponta, Constantin și Rebega construiesc Pro România. Culisele afacerii

Ponta, Constantin și Rebega construiesc Pro România. Culisele afacerii

Tripleta „rebelă” Victor Ponta-Daniel Constantin-Laurenţiu Rebega lucrează intens, în această perioadă, la construcţia noului proiect politic – Pro România –, care va fi lansat în septembrie, cu surle şi trâmbiţe, aşa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”.

Potrivit surselor noastre, în timp ce foştii parlamentari ALDE fideli lui Constantin coordonează organizarea filialelor din teritoriu, liderii Forţei Naţionale se vor reuni, pe 4 august, la Bucureşti, pentru a-l alege pe europarlamentarul Rebega la şefia grupării, dar şi pentru a decide o serie de ruperi masive din PRU, UNPR şi PRM, în perspectiva viitoarei fuziuni prin absorbţie cu Pro România (programată pentru luna septembrie).

Războiul Dragnea-Ponta, dublat de conflictul Diaconu-Rebega

Iniţial, Forţa Naţională intenţiona o rapidă fuziune prin absorbţie cu PRU, numai că acţiunea (aplaudată de Victor Ponta, pe Facebook, şi acuzată de Liviu Dragnea, prin declaraţii susţinute pe holurile Parlamentului) risca să fie blocată definitiv, în instanţă, de Bogdan Diaconu. Pe cale de consecinţă, Laurenţiu Rebega a decis să rupă masiv din PRU, oameni, filiale, sedii, pentru a evita un inutil travaliu juridic.

Cu ochii pe UNPR şi PRM

O altă miză este UNPR, grupare în care se înfruntă tabăra Gabriel Oprea-Ion Răducanu cu facţiunea condusă de ex-senatorul Marian Vasiliev. Daniel Constantin mizează pe faptul că Victor Ponta ar putea atrage, în urma unor negocieri, o serie de oameni şi filiale spre structurile Pro România, dat fiind bunele sale relaţii printre uneperişti. Ideologic, noul partid îşi va asuma, strategic, o doctrină „de centru” cu accente „patriotice”, tocmai pentru a putea atrage înrolări şi din stânga şi din dreapta scenei politice. Potrivit aceloraşi surse, Laurenţiu Rebega va purta o serie de negocieri şi cu reprezentanţi ai PRM, dar doar pentru a-i racola, întrucât nimeni nu vrea o colaborare cu foştii oameni ai lui Corneliu Vadim Tudor, întrucât asta ar cauza inevitabile probleme de imagine. 

Constantin îl curtează pe Geoană

Potrivit surselor EVZ, Daniel Constantin va purta, de-a lungul verii, discuţii şi cu Mircea Geoană, liderul PSRO, grupare care, la fel ca şi Forţa Naţională, va fuziona cu Pro România, în septembrie, fostul preşedinte al PSD urmând să fie cooptat în viitoarea garnitură de conducere. Tot în septembrie, Ponta
şi Constantin intenţionează să îşi facă grup parlamentar, la Camera Deputaţilor, deziderat care presupune cel puţin zece deputaţi.