Ponta, către românii din Diaspora: „Când veți avea o voce unică, vă ascult”

Ponta, către românii din Diaspora: „Când veți avea o voce unică, vă ascult”

Premierul a refuzat dialogul cu reprezentanții asociațiilor românilor din afara granițelor țării, deși aceștia i-au cerut insistent să îi asculte.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, ieri, la a doua ediție a simpozionului „Diaspora Estival” desfășurat la Eforie Nord pentru a le „reproșa” celor 200 de reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate că nu au o “voce unică” pentru a fi mai eficienți în relația cu autoritățile române.

A venit, și-a prezentat discursul, cu evidentă tentă electorală și, la final, a refuzat să participe la discuții, deși românii din Diaspora i-au cerut-o insistent. Ministrul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a recunoscut că prezența primul ministru Victor Ponta, „care și-a schimbat programul, special, ca să fie aici, cu voi”, este o continuare a „ceea ce am discutat deja cu dumneavoastră, este acel cuvânt pe care vreau să îl înțelegeți exact în sensul lui, schimbarea”. Însuflețit astfel de „militantismul matinal“ al ministrului, Victor Ponta și-a arătat de la început disponibilitatea de a finanța, „și bine facem, Congresul românilor de pretutindeni, pe care îl veți organiza în noiembrie”, adică după alegerile prezidențiale.

Reprezentanții românilor din Diaspora au vociferat puțin când premierul le-a reproșat că nu sunt uniți. „Dacă reușiți să găsiți o voce comună, în care să spuneți, cam astea sunt așteptările comunității românești pentru Parlamentul României, pentru Guvernul României, pentru ministerul de Externe, pentru ambasadorii noștri, să știți că ați avea mult mai mare eficiență. Și nu o luați ca pe un reproș, pentru că am început cu a vă spune că nu sunteți altfel decât ce se întâmplă și în țară.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vorbiți în numele tuturor?”

Premierul a ținut să îi convingă pe românii din Diaspora că România merge pe direcția cea bună, cu o economie refăcută după anii de criză dar, în încercarea de a lovi fosta guvernare, a băgat în aceași oală întreaga Europă după care a plecat brusc, fără să participe la discuții.

„Eu zic că trebuie să ne ascultați și pe noi puțin, nu?”, i s-a adresat insistent un reprezentant din Diaspora. „Eu vă tot ascult, peste tot, dar vorbiți în numele tuturor?”, a spus Ponta. Nu. Ei, aia e problema, când vorbiți în numele tuturor, vă ascult”, a replicat Ponta, recomandând participanților, nedumeriți, să adreseze „toate nemulțumirile și criticile la adresa guvernului, domnului ministru Stanoevici, „că de aia e ministru, ca să mai încaseze și el pentru mine, nu doar eu, și după aceea, ne vedem cu mare drag”. Oamenii ar fi vrut să-i spună că nu sunt secții de votare suficiente în străinătate și că premierul vizitează doar capitalele din Europa, nu și zonele unde locuiesc zeci de mii de români, în comunități importante. Au părut să rămână cu un gust amar.