Cuantumul ajutorului de deces s-a majorat ca urmare a intrării în vigoare a Legii 47/2019 privind bugetul asigurărilor sociale de stat, care a stabilit salariul mediu brut pe anul 2019 la nivelul sumei de 5.163 lei. În acest caz, ajutorul de înmormântare a crescut cu 1.000 de lei.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice, în cazul decesului, „ajutorul se achită unei singure persoane, după caz: soțul supraviețuitor, copil, părinte, tutore, curatorul sau oricare persoană care dovedește cu acte că asuportat cheltuielile ocazionate de deces”.

Internetul este plin de firme de pompe funebre care promit o înmormântare „gratuită”, în baza talonului de pensie, iar în unele cazuri se menționează o „restituire” între 1.000 și 1.500 de lei. 

Conform unor calcule, cheltuielile reale de înmormântare s-ar încadra în 1.000 de lei. În acest fel, firma de pompe funebre râmâne cu aproximativ 4.000 de lei, din care returnează 1.000 de lei familiei, dar restul de 3.000 de lei nu se facturează și rămâne în posesia firmei.

În unele cazuri, oamenii nu sunt atenți la cheltuielile reale ale firmelor de pompe funebre, iar dacă ridică întrebări se pot trezi că reprezentanții firmei le cer să meargă la o altă firmă.