Pomenile electorale ameninţă economia

Pomenile electorale ameninţă economia

Revista presei.

Jurnalul Naţional

Pomenile electorale ameninţă economia

Pomenile electorale fac concurs în a pune în pericol economia României. Nici nu s-au terminat ecourile majorării salariale de 50% pentru profesori şi a pensiilor din campania precedentă, că încă o idee a prins contur: creşterea mai mult decât dublu a salariului minim în următorii patru ani, până la 1.600 de lei. Ideea a stupefiat patronatele, care consideră că această majorare rapidă a salariilor şi aprobarea grilelor de salarizare pe baza unor venituri bugetare nerealiste ameninţă însăşi stabilitatea economică.

"Confederaţia apreciază că aprobarea unor grile de salarizare, pe baza unor venituri bugetare nerealiste în următorii 3-5 ani, promovarea ideii de creştere rapidă a salariului minim pe economie de la 600-1.700 lei, în următorii 2-3 ani, reprezintă tot atâtea ameninţări la adresa stabilităţii economice a României şi un semnal extrem de negativ pentru mediul de afaceri", se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR).

Libertatea

Vasile Turcu: «Doar noi putem pierde titlul»

Deşi pare convins că Dinamo va câştiga campionatul, Vasile Turcu (55 de ani) recunoaşte că este preocupat mai mult de jocul echipei sale decât de forţa contracandidatelor la titlu. Într-un interviu pentru Libertatea, acţionarul “câinilor roşii” le-a cerut fotbaliştilor din “Ştefan cel Mare” să ia şase puncte din meciurile cu FC Timişoara şi cu Unirea Urziceni.

Libertatea: Mai sunteţi supărat după partida din Ghencea? Vasile Turcu: Într-un final, e bine că nu am pierdut. De când a început meciul am văzut că jucătorii sunt cam timoraţi.

Gândul

Mc jobul, cea mai bună slujbă din România

Cele mai bune condiţii de muncă din România şi unde angajaţii sunt cei mai mulţumiţi de mediul în care lucrează sunt oferite de companiile McDonalds, Adobe şi Syngenta, arată studiul Best Employers 2008/2009 realizat de firma de cercetare Hewitt Associates.

În topul companiilor mari, cu peste 250 angajaţi este McDonald’s. În cele 60 de restaurante deschise în 20 de oraşe din ţară lucrează peste 4.000 de angajaţi, din care 40% în regim part-time. Programul de lucru este unul flexibil, mulţi dintre angajaţii fiind studenţi, având astfel posibilitatea de a-şi continua studiile. Concursurile pentru alegerea celui mai bun angajat şi campionatul de fotbal între restaurante arată implicarea angajaţilor în astfel de activităţi.

România Liberă

Consilieri de lux: 100.000 de lei, doua zile la Viena

Criza economica nu-i descurajeaza pe alesii locali cand vine vorba de plimbari pe bani publici. De exemplu, o delegatie de 100 de persoane de la CJ Mures a petrecut un weekend la Viena dupa ce i-au fost alocate fonduri de la buget.

Bugetul Consiliului Judetean (CJ) Tulcea pe acest an de austeritate este, la capitolul cheltuieli cu deplasarile, similar cu cel din 2008, ajungand la aproximativ un milion de euro. Cele mai multe cheltuieli sunt prevazute pentru deplasarea sefilor CJ Tulcea, a consilierilor si a unor functionari in Franta, pe motiv ca judetul este infratit cu doua regiuni din aceasta tara. Tulcenii mai sunt infratiti cu o regiune din China si cu una din Ucraina si sunt asociati cu tot felul de institutii, cum ar fi cea a zonelor periferice care organizeaza frecvent simpozioane si dezbateri la care CJ Tulcea isi trimite reprezentantii pe bani publici.

Ziua

Muniţie românească pentru Transnistria Romania alimenteaza cu munitie delaborata Uzina Metalurgica de la Rabnita (aflata pe teritoriul "tarii nimanui" Republica Transnistreana), prin firme particulare. Un fapt stupefiant descoperit de reporterii ZIUA releva ca in garniturile de tren ce tranziteaza frontiera moldo-romana catre Uzina transnistreana sunt descoperite frecvent proiectile si focoase provenite din stocurile armatei romane. Practic, serviciilor de securitate ale Transnistriei, MGB, li se prezinta periodic si politicos, cam cu ceea ce trage soldatul roman.

In prezent, Uzina metalurgica de la Rabnita este cel mai important sustinator economic al auto-proclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, fiind suspectata, in plus, ca este inclusa intr-un plan secret de producere a armamentului usor, nesupus controlului international. Lipsa de transparenta a liderilor transnistreni a amplificat in timp aceste suspiciuni si a condus la sanctiuni politico-economice din partea Uniunii Europene si Statelor Unite.

Adevărul

Conflictele de interese macină universităţile

Un raport al Asociaţiei EDU-CER arată că profesorii universitari îşi fac propriile evaluări. Credibilitatea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior este dinamitată de conflictele de interese.

Studiul relevă că la nivelul conducerii Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) există un conflict de interese. Astfel, preşedintele agenţiei, profesorul Ioan Curtu, e reprezentantul Universităţii Transilvania din Braşov, vicepreşedintele Călin Oprea e profesor la Academia de Studii Economice, iar Mihai Aristotel Ungureanu e vicerectorul Universităţii Româno-Americane.

Cotidianul

Ion Iliescu: Vanghelie, mai rău decât Ceauşescu

Ion Iliescu a contestat decizia lui Vanghelie de a-l exclude pe Mădălin Voicu din PSD.

Excluderea lui Mădălin Voicu din PSD l-a enervat pe Ion Iliescu, care, ieri, în şedinţa Biroului Permanent al partidului, l-a acuzat pe Marian Vanghelie că a avut un comportament mai rău decât al comuniştilor. “Nici comuniştii nu făceau excluderi fără ca persoana să fie de faţă”, a spus Iliescu, referindu-se la faptul că Mădălin Voicu nu a fost invitat la şedinţa PSD Giurgiu la care s-a votat excluderea sa din rândul social democraţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News