Poluare la Marea Neagră, în dreptul plajei municipiului Constanța, semnalată de la prima oră, de pescari. Autoritățile au fost alertate și fac verificări pentru a stabili despre ce este vorba și care sunt cauzele.
O substanță poluantă a fost observată de pescari, miercuri dimineață, în Marea Neagră, în dreptul plajei din municipiul Constanța. Specialiștii estimează că ar fi vorba despre resturi de hidrocarburi rezultate din curățarea unei nave.
Poluare la Marea Neagră
Alarmă pe litoralul românesc al Mării Negre, după ce a fost depistată o substanță poluatoare pe suprafața apei. Pescarii care au pornit în larg, la prima oră, au sesizat că este vorba despre poluare. Ei au avertizat autoritățile care au luat măsuri.
Adrian Bâlbă, asistent cercetător științific din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați, a explicat despre ce ar putea fi vorba. În opinia sa, cel mai probabil substanțele descoperite provin din procesul de curățare a unui tanc petrolier.
„În fața valului de poluare flotant, veneau bancuri de pești, parcă speriați de aceasta. Este o substanță, un produs cu aspect buretos, elastic, bineînțeles că este flotant, ușor, cu o culoare cenușie, puțin albăstruie care, după părerea mea, cu siguranță nu are origine organică, naturală. Adică nu este o algă moartă sau vreo înflorire algală”, a explicat specialistul.
Adrian Bâlbă a precizat că substanța care a provocat această poluare la Marea Neagră trebuie să fie investigată de specialiști. Aceștia trebuie să ia măsuri pentru a înlătura valul poluator și pentru a-i sancționa pe cei ce au provocat situație.
Posibilele cauze ale valului poluant
Adrian Bâlbă este de părere că cel mai probabil această poluare provine din activitatea umană. El crede că este vorba despre reziduri de substanțe petroliere care au fost neutralizate cu detergent. Aceste substanțe ar fi trebuit colectate în condiții speciale, iar nu aruncate în apă.
„Cel mai probabil, are ca sursă activitatea umană care înseamnă, probabil, un produs petrolier spălat sau neutralizat parțial cu niște detergent sau substanțe care să realizeze o izolare a acestuia față de apă, dar numai că rezultă un produs care trebuia să fie colectat. Acest produs s-a pierdut , nu este colectat, ci îl colectăm noi, la malul mării. Nu este ulei simplu sau nu este un reziduu primar, petrolier. Se vede că este altceva”, a afirmat Adrian Bîlbă.
Autoritățile constănțene sunt în alertă și au demarat verificări pentru a stabili care sunt cauzele producerii acestui val de poluare. Se presupune că ar putea fi vorba despre reziduri petroliere provenite de la navele care așteaptă să intre în Portul Constanța.
Nivelul de poluare este în creștere în Marea Neagră
Războiul din Ucraina a făcut ca nivelul de poluare să fie în creștere în apele Mării Negre. Autoritățile din Crimeea avertizau, luna trecută că substanțele nocive din apă au depășit pragul de poluare de 60 de ori. Viceguvernatorul interimar al Sevasopolului a anunțat că probele din apa mării au arătat valori ridicate de poluatori biologici.
Experții cred că este vorba despre rețelele de ape menajere și ape agricole care s-au deversat în mare după ce s-a spart barajul de la Nova Kahovka. Gradul de poluare a crescut, susțin aceștia în zona ucraineană.
Pe de altă parte, autoritățile române susțin că apele mării, în zona românească, sunt în limite normale. Aceștia au afirmat că nu există urme de hidrocarburi și nici poluanți biologici care să afecteze calitatea apei în Marea Neagră.