La două decenii după mascarada prin care dinamovistul a fost scos golgheter al Europei, austriacul care ar fi meritat trofeul îşi cere drepturile.
Fantomele trecutului şifonează periodic imaginea fotbalului românesc şi scot la iveală dedesubturi tenebroase ale unor performanţe ascunse în spatele unor statistici seci. „Gheata de Aur“ cucerită fraudulos de Rodion Cămătaru la finalul campionatului 1986-1987 ar trebui, în mod normal, să stea la loc de cinste în istoria sportului nostru. Modul în care a fost obţinută o transformă însă într-o pagină ruşinoasă din „palmaresul“ României. Au trecut 21 de ani de atunci, dar lumea n-a uitat. Într-un interviu acordat EVZ, austriacul Toni Polster cere să i se facă dreptate şi să primească un trofeu pe care l-ar fi meritat.
Cucerită artificial, printr-o fraudă, pentru a satisface un orgoliu mărunt, „Gheata de Aur“ din ’87 nu mai e un motiv de mândrie pentru Cămătaru, clubul Dinamo şi întreg fotbalul autohton, ci mai degrabă una dintre tinichelele pe care le vor târî veşnic. Polster nu ştie că, la acea vreme, pentru Dinamo era mai la îndemână un trofeu european, deoarece acasă rivala Steaua avea în spate familia Ceauşescu, argumentul suprem pentru invincibilitate în Divizia A!
Povestea era notorie şi la UEFA. Forul european n-a putut face nimic în acel moment, dar în urma scandalului a desfiinţat trofeul „Gheata de Aur“ în 1991. „Contribuţia“ românilor la această decizie a forului european a fost însemnată. Ţările estice, ale căror campionate erau mai slabe, impuneau des câte un câştigător „surprinzător“.
Din 1968 până în 1991, campionatul italian n-a avut niciun învingător în acest trofeu, care însă a plecat regulat spre România, Bulgaria, Iugoslavia, Turcia şi chiar Cipru! Din 1996, criteriile s-au schimbat. Trofeul se acordă pe baza unui coeficient care indică valoarea campionatului, fiind câştigat şi de italieni.
"Cămătaru Rodion nu e gheată, e şoşon! (...) Cămătaru, hai pe noi/ Să ne dai şi golul doi! (...) Toni Polster, unde eşti/ Să vezi circul din Giuleşti?", Suporterii rapidişti scandări ale galeriei giuleştene în 1987, la meciul direct Rapid-Dinamo 4-3
Rodion Doru Gorun Cămătaru
Data naşterii: 22 iunie 1958
Locul naşterii: Strehaia
Post: atacant
Cluburi: Universitatea Craiova (1974-1986) 279 de meciuri / 133 de goluri Dinamo (1986-1989) 99 de meciuri / 65 de goluri Charleroi (1989-1990) 29 de meciuri / 6 goluri Heerenveen (1991-1993) 26 de meciuri / 7 goluri
Total: 433 de meciuri / 211 goluri Echipa naţională (1978-1990): 73 de meciuri / 21 de goluri
A cucerit „Gheata de Aur“ a Europei în 1987, cu 44 de goluri marcate în 34 de meciuri din Divizia A. Rivalul său, Toni Polster, marcase 39 de goluri.
Anton „Toni“ Polster
Data naşterii: 10 martie 1964
Locul naşterii: Viena
Post: atacant
Cluburi: Austria Viena (1982-1987) 147 de meciuri / 119 goluri AC Torino (1987-1988) 27 de meciuri / 9 goluri FC Sevilla (1988-1991) 102 meciuri / 55 de goluri Logrones (1991-1992) 38 de meciuri / 14 goluri Rayo Vallecano (1992-1993) 31 de meciuri / 14 goluri FC Köln (1993-1998) 151 de meciuri / 79 de goluri Borussia M’gladbach (1998- 1999) 38 de meciuri / 15 goluri Austria Salzburg (2000) 12 meciuri / 2 goluri
Total: 546 de meciuri / 307 goluri Echipa naţională (1982-2000) 95 de meciuri / 44 de goluri
INTERVIU
„Românul făcea carieră şi fără aranjamente“
EVZ: Toni, îţi mai aduci aminte de Cămătaru? Te-ai duelat cu el, în 1988, pentru „Gheata de aur“... Polster: Da, cum să nu-mi aduc aminte? Nu voi uita toată viaţa!
Cum urmăreai meciurile lui Cămătaru, de la Dinamo? Pe vremea aceea nu se dădeau la televizor în România. Citeam săptămână de săptă mână rezultatele în ziar şi mi-am dat imediat seama că se întâmpla ceva necurat, pentru că în România nu este atât de uşor să marchezi atâtea goluri! „Aşa ceva nu se poate întâmpla nicăieri!“
Îl vedeai capabil pe Cămătaru să dea 21 de goluri în 7 etape? Nu, nu îl vedeam capabil, aşa ceva nu se poate întâmpla în nicio ligă din lume!
Ai protestat faţă de jocurile de culise prin neprezentarea la festivităţile de la Monte Carlo, unde trebuia să primeşti Gheata de Argint. Regreţi că ai procedat astfel? Nu, am procedat corect şi, ani mai târziu, am primit, ca recunoaş tere a nedreptăţii care mi s-a făcut atunci, Gheata de Aur de la Adidas.
Toate golurile tale au fost „pe bune“? Coechipierii nu jucau pentru a te scoate pe tine golgheter la Austria Viena? Nu, toate golurile pe care le-am dat au fost „pe bune“ şi o creştere în fiecare an de la 24 de goluri la 33 şi apoi la 39 este un lucru absolut logic.
„Liga italiană e cea mai grea pentru atacanţi“ Cum îţi explici că niciun atacant din Italia n-a reuşit să iasă golgheterul Europei? La AC Milan evolua pe atunci Marco van Basten... Pentru că liga italiană este cea mai grea pentru atacanţi. Au „stricat“ esticii acest trofeu, care se dorea a fi unul de prestigiu? Pe lângă Cămătaru, în acei ani au mai câştigat bulgarul Slavkov şi turcul Colak.
Nu, toţi aceştia au fost jucători de mare clasă într-o ligă ceva mai uşoară. Punct. Ţi se pare corect actualul sistem de desemnare a golgheterului Europei, cel cu acordarea unor puncte în funcţie de nivelul fiecărui campionat? Da. Mi se pare mai corect decât cel din trecut!
În ultimul meci din preliminariile pentru Euro 1988, România a remizat la Viena, 0-0, ratând din cauza acelui rezultat calificarea la turneul final. Ai considerat-o o răzbunare? Nu, dădusem deja uitării acest lucru, iar Munteanu şi Vlădoiu au devenit după aceea foarte buni prieteni de-ai mei.
Ce părere ai despre Cămătaru ca fotbalist? E un golgheter mare, care ar fi făcut carieră şi fără aceste aranjamente.
Dacă ai un mesaj pentru Cămătaru, transmite-i-l prin intermediul „Evenimentului zilei“! …păi, îi transmit salutări şi să-mi trimită Gheata de Aur, pentru că îmi aparţine mie!
Gheata furată a lui Toni
Cu şapte etape înainte de finalul campionatului 1986- 1987, Dinamo pierdea contactul cu rivala Steaua în lupta pentru titlu. Antrenorul Mircea Lucescu a hotărât atunci să schimbe obiectivul dinamoviştilor şi să satisfacă în alt fel foamea de trofee a conducătorilor şi suporterilor „câinilor“. Singura şansă era „Gheata de Aur“. În cele 27 de etape scurse, Rodion Cămătaru înscrisese 23 de goluri, însă clasamentul golgheterilor europeni era dominat de austriacul Toni Polster.
Cursa de urmărire a fost una fără obstacole. Adversarii din Divizia A aveau grijă ca masivul atacant „să-şi facă datoria“ meci de meci. Primeau în schimb puncte „nesperate“. Dinamo s-a „împiedicat“ de codaşele Flacăra Moreni, Rapid, Oţelul şi Corvinul, deşi avea cel mai în formă atacant. Spectatorii erau dezgustaţi de acest circ, dar influenţa dinamoviştilor în acele vremuri i-au făcut pe mulţi să-şi reprime orice intenţie de a critica „forma“ lui Cămătaru.
Totul până în ultima etapă, când suporterii Rapidului n-au mai rezistat şi au ironizat în cor trofeul dinamovistului. „Cămătaru Rodion nu e gheată, e şoşon“ şi „Toni Polster unde eşti, să vezi circul din Giuleşti“ au fost „hiturile“ compuse atunci de rapidişti. Austriacul a protestat refuzând să participe la festivitatea de la Monte Carlo, unde trebuia să primească „Gheata de Argint“. Peste un an, firma Adidas i-a oferit o altă gheată de aur. (Octavian Cojocaru)
REACŢII
Lucescu: „Austriacul bate câmpii“
Mircea Lucescu, antrenorul dinamoviştilor din acea perioadă, s-a enervat la auzul pretenţiilor pe care le are austriacul la 21 de ani de la consumarea episodului.
„Polster bate câmpii! Cămătaru a fost poate cel mai bun atacant pe care l-a avut Dinamo, după Dumitrache! În sezonul cu pricina a marcat 19 goluri în prima parte a campionatului, cum să mai dea gheata înapoi? Şi Steaua câştiga la diferenţe mari de scor în acea vreme“, a răbufnit Mircea Lucescu. Fostul tehnician al lui Dinamo a adus ca argument victoria pe care echipa din Ştefan cel Mare a obţinut-o în Cupa Cupelor, cu Panathinaikos (6-1): „Noi înscriam mult şi în cupele europene. Uitaţi-vă la meciul cu Panathinaikos, când am dat şase goluri! E o tâmpenie toată polemica asta“. Totuşi, jocul din noiembrie 1989, la care face referire Mircea Lucescu, nu l-a mai prins pe Cămătaru în tricoul lui Dinamo.
Rodion Cămătaru a refuzat să comenteze acuzaţiile rivalului său. „Se tot repetă aceeaşi discuţie. Nu mă interesează ce spune Polster! N-am ce să comentez. Au trecut peste 20 de ani, nu mai ţin bine minte… Nu-i dau nicio gheată înapoi“, s-a eschivat Cămătaru.
De menţionat, totuşi, că fostul atacant, dincolo de acel scandal, a avut o valoare incontestabilă, demonstrată în nenumărate meciuri din cupele europene şi de la naţională. (Cristian Delcea)