Forțele aeriene poloneze nu au folosit niciun MiG-29 de la începutul lunii martie, când unul dintre avioane s-a prăbușit. Pilotul a reușit să se catapulteze la timp, dar toate zborurile avioanelor respective au fost suspendate, de atunci.
Nu este prima dată când aviația militară poloneză suspendă folosirea avioanelor MiG-29 ca urmare a unui accident.
Polonia are deja de avioane Su-22 post-sovietice și de F-16 americane. Cu toate acestea, nu mai mult de 20% din cele 48 de avioane de vânătoare americane de care dispune Polonia se află în stare tehnică bună.
Încă nu este clar dacă se va relua folosirea avioanelor MiG-29. Aparent, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru această decizie.
Politicienii din partidul Lege și Justiție, aflat la putere, care sunt implicați în probleme de apărare sunt, de asemenea, sceptici cu privire la aparatele de zbor sovietice.
„Decizia privind posibilitatea, condițiile și calendarul pentru o posibilă reluare a zborurilor va fi luată după o examinare a tuturor studiilor, concluziilor, recomandărilor și măsurilor preventive. Un punct de plecare pentru pașii viitori este să stabilim dacă este sigur să mai folosim flota”, a declarat Ministerul polonez al Apărării pentru agenția oficială de știri.
Ministerul polonez al Apărării implementează în prezent programul „Harpia” pentru a achiziționa avioane multi-rol ce vor a înlocui vechile aeronave MiG-29 și Su-22 din epoca sovietică.