Polonia va cere UE impunerea de sancțiuni Ucrainei. Franța, Germania și SUA au consultări

Polonia va cere UE impunerea de sancțiuni Ucrainei. Franța, Germania și SUA au consultări

Varşovia va cere Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva guvernului de la Kiev după violenţele înregistrate în ultimele ore în capitala ucraineană şi soldate cu cel puţin 25 de morţi, a anunţat astăzi premierul polonez Donald Tusk, potrivit AFP.

“Mă voi adresa astăzi şefilor ţărilor din UE pentru a le cere să introducă sancţiuni - sancţiuni ce trebuie să-i afecteze sever pe autorii dramei ucrainene, sancţiuni personale şi financiare", a declarat premierul Tusk în faţa parlamentului de la Varşovia.

“Sper că poziţia Poloniei va accelera luarea unei decizii a întregii UE", a adăugat el. Cu o zi în urmă, Donald Tusk se arătase mai prudent în legătură cu eventuale sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva puterii din Ucraina. “Dacă ar trebui să se aplice sancţiuni, acestea nu ar trebui să fie doar de faţadă. Ele trebuie să fie într-adevăr dureroase pentru guvernul ucrainean. El trebuie să fie conştient de faptul că, din punctul de vedere al Europei, aceasta este aproape o măsură de ultimă instanţă. Uniunea Europeană nu dispune cu adevărat de alte mijloace şi Polonia nu se numără printre ţările care încurajează Uniunea Europeană să folosească sancţiunile zilnic", afirma premierul polonez.

Tot ieri, şeful guvernului de la Varşovia afirma că Polonia va acţiona în continuare pentru găsirea unui compromis în ţara vecină, subliniind că un război civil în această ţară “nu este nici în interesul" Ucrainei şi nici în cel al regiunii. Diplomaţi francezi, germani şi polonezi purtau consultări în această dimineaţă cu privire la Ucraina, unde violenţele au făcut cel puţin 25 de victime în cursul nopţii, cu câteva ore înainte de un consiliu de miniştri franco-german la Palatul Elysee, potrivit unei surse diplomatice franceze, citată de France Presse.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne aflăm în contact cu polonezii, care se află la graniţa cu Ucraina şi a căror diplomaţie este foarte implicată în acest dosar”, a precizat aceeaşi sursă.

„Ucraina se va afla, neapărat, pe ordinea de zi” a celui de-al 16-lea Consiliu de miniştri franco-german, care se va desfăşura miercuri la Palatul Elysee, şi va face obiectul unei „exprimări publice” a liderilor din cele două ţări, Francois Hollande şi Angela Merkel, a adăugat sursa citată.

Problema ucraineană va mai fi evocată şi în cursul după-amiezii, în cadrul unei întâlniri între şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, şi omologul său american, John Kerry, în vizită la Paris pentru o întâlnire cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, scrie și Agerpres.