Polonia, printre primii 10 parteneri economici ai Republicii Moldova

Polonia / sursa foto © Bernard Bialorucki | Dreamstime.com

Polonia se află printre primii 10 parteneri economici ai Republicii Moldova și pe poziția 22 în ceea ce privește investițiile.

Polonia se află printre primii zece parteneri economici principali ai Republicii Moldova. Sunt concluziile unui articol publicat în comun de Institutul pentru Întreprinderi din Varșovia (WEI) și Asociația pentru Politică Externă (APE) a Republicii Moldova.

Dialogul Polonia-Republica Moldova s-a intensificat în ultimii ani

„Intensificarea dialogului politic moldo-polonez din ultimii ani se datorează, în mare măsură, opțiunii pro-europene a societății moldovenești”, scriu autorii.

„Ieșirea Moldovei din izolarea internațională, activarea politicii sale externe și o îmbunătățire semnificativă a potențialului de imagine al țării au condus la o dinamică pozitivă a cooperării cu Polonia și au permis o utilizare mai largă și mai productivă a mecanismelor și instrumentelor europene pentru a spori interacțiunile dintre stat. în diverse domenii.

Această perioadă poate fi considerată una dintre cele mai productive pentru cooperarea moldo-polonă, deși este grevată de consecințele războiului din Ucraina și de potențiale riscuri la adresa securității naționale și regionale”, mai spun autorii articolului, care notează însă că „potențialul de cooperare bilaterală dintre cele două state este departe de a fi pe deplin realizat”.

Cooperarea pe probleme de securitate și politică internațională

De la începutul războiului din Ucraina, oficialii din Polonia și Republica Moldova se întâlnesc în mod regulat la platformele internaționale pentru a discuta despre sprijinul internațional și asistența militară pentru Ucraina. În 2023, Moldova și Polonia au participat în formatul Ramstein, care a adunat la masă 54 de delegații din diferite țări și la Conferința de securitate de la München. De asemenea, Polonia a fost invitată de Moldova la cel de-al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene, desfăşurat în Republica Moldova, unde s-au discutat şi chestiuni de sprijin pentru Ucraina.

Summit-ul de la Salsberg, Summitul NATO de la Vilnius și Summit-ul Inițiativei Trei Mări au fost alte prilejuri de colaborare dintre cele două state.

Articolul mai notează că „Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din 2013 a împărțit viața Moldovei în „înainte” și „după”. Din 28 aprilie 2014, cetățenilor Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice li se acordă dreptul de a intra fără viză în spațiul Schengen. Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a îndeplinit toate criteriile Planului de acțiuni pentru liberalizarea vizelor.

La 27 iunie 2014, la Bruxelles, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE și ZLSAC, care a devenit un factor de stabilizare pentru politica Republicii Moldova”, mai notează autorii.

A VIII-a editie a Summitului Initiativei celor Trei Mari (I3M). / Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Colaborare economică Polonia-Republica Moldova

Autorii articolului, intitulat „Cursul jocului: Polonia - Moldova”, Octavian Milevski și Natalia Stercul, spun că Polonia s-a clasat în 2022 pe locul opt pe lista țărilor în care Moldova își exportă mărfurile.

„În 2022, volumul exporturilor către Polonia s-a ridicat la 122,5 milioane de dolari. Această pondere a exporturilor a fost de 2,8% din totalul exporturilor Moldovei. Moldova a importat produse în valoare de 302,8 milioane dolari din Polonia, ceea ce a reprezentat 3,3% din totalul importurilor republicii”, se arată în publicație.

Analiza comparativă cu perioadele anterioare arată creșterea sistematică a relațiilor economice moldo-polone.

Articolul furnizează date despre numărul de întreprinderi din Republica Moldova cu capital polonez. La jumătatea lunii iunie 2022, în această republică erau înregistrate peste 90 de astfel de întreprinderi. Investiția lor agregată în economia Republicii Moldova a depășit 11 milioane de euro. În ceea ce privește capitalul investit, Polonia se află pe locul 22 în rândul investitorilor străini din Moldova.