Evenimentul Zilei > International > Polonia vrea să INTERZICĂ discursul unui NAȚIONALIST alb american
Polonia vrea să INTERZICĂ discursul unui NAȚIONALIST alb american

Polonia vrea să INTERZICĂ discursul unui NAȚIONALIST alb american

Richard Spencer, lider de extrema dreaptă în America, plănuiește să se adreseze participanților la un miting din Varșovia, luna viitoare, dar ministrul polonez de Externe a declarat că „el n-ar trebui să apară în public”.

Guvernul polonez a exprimat obiecții puternice față de intenția naționalistului alb american Richard Spencer de a vorbi la o conferință de extrema dreaptă în Varșovia, în noiembrie, dar nu a spus dacă îi va interzice intrarea în țară.

Ministrul de Externe,Witold Waszczykowski, l-a descris pe Spencer ca pe cineva care „defăimează ceea ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial și calomniază Holocaustul”. „Nu ar trebui să apară în public, în special în Polonia”, a declarat, vineri, ministrul, scrie The Guardian.

Spencer (39 de ani) este un lider al mișcării care susține supremația albilor și a organizat manifestația din august din Charlottesville, Virginia, care s-a transformat în violențe, o femeie fiind ucisă.

Spencer a fost invitat de o organizație de extrema dreaptă din Polonia, pentru a susține un discurs la o conferință ce va avea loc în 10 noiembrie, cu o zi înainte de Ziua Națională a Poloniei.

În ultimii ani, un marș al extremiștilor de dreapta, în 11 noiembrie, a devenit una dintre cele mai mari adunări a extremiștilor din Europa.

Ministerul de Externe a anunțat că „o țară care a fost una dintre cele mai mari victime a nazismului, ideile promovate de Spencer și susținătorii săi ar putea fi o amenințare la adresa celor care respectă valorilor drepturilor omului și democrației”. Iar viziunea lui Spencer este „în conflict cu ordinea legală din Polonia”.

O purtătoare de cuvânt a Poliției de frontieră a declarat că nu poate divulga dacă Spencer a fost sau nu pus pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în țară, din cauza clauzelor de confidențialitate.

În octombrie 2014, Ungaria a interzis o conferință a think tank-ului lui Spencer, Institutul pentru Politici Naționale.

Când Spencer a încercat să participe, totuși, la o reuniune informală, a fost arestat, deportat și interzis în spațiul Schengen pentru trei ani.