„Va fi un guvern bun (…) Ştiu că obiectivul meu va fi unul dificil, dar sunt gata să înfrunt această provocare”, a declarat Ewa Kopacz (57 de ani), după ce i s-a înmânat de către preşedintele Komorowski actul prin care ea a fost desemnată în postul de prim-ministru, scrie AFP, citată de Agerpres.

Ewa Kopacz are la dispoziție 15 zile pentru a-şi prezenta echipa, dar deja a fost avansată data de 22 septembrie pentru a face cunoscută componenţa noului guvern.

Formarea unui nou guvern polonez a devenit necesară după desemnarea lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, post pe care îl va prelua din luna decembrie.

Potrivit speculaţiilor din presa poloneză, mai multe portofolii esenţiale, printre care Apărarea, Economia şi probabil şi Afacerile Externe, ar urma să îşi păstreze actualii titulari şi în noul Cabinet.

Unul din oamenii politici cei mai cunoscuţi în străinătate, Radoslaw Sikorski, actualul ministru de Externe, ar putea să o înlocuiască pe Ewa Kopacz în fruntea Seimului.

Medic pediatru de formaţie, Ewa Kopacz este o apropiată a lui Donald Tusk şi îl va înlocui pe acesta şi la conducerea partidului său Platforma Civică (PO, de centru-dreapa, aflată la putere).