Evenimentul Zilei > International > Polonia a trecut peste avertismentele CE. Parlamentul a adoptat reforma controversată a Curții Supreme
Polonia a trecut peste avertismentele CE. Parlamentul a adoptat reforma  controversată a Curții Supreme

Polonia a trecut peste avertismentele CE. Parlamentul a adoptat reforma controversată a Curții Supreme

Deputații polonezi au votat, joi, reformă controversată a Curții Supreme, în ciuda protestelor publice și a avertismentelor oficialilor Comisiei Europeane, pentru că lezează independența sistemului judiciar.

Înainte de vot, precedat de discuții de  o violență rară în parlament, opoziția a denunțat o „loviură de stat“ prin  subminarea independenței sistemului judiciar, potrivit AFP.com.

Dar majoritatea  conservatoare și Partidul Justiție (PiS), la putere din toamna anului 2015, au ales să ignore avertismentele Comisiei Europene, Președintele Parlamentului European și al Consiliului Europei.

„Suntem acum foarte aproape de a declanșa articolul 7 din Tratatul UE, un sinonim pentru posibile sancțiuni, cum ar fi suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei la UE”, a avertizat, miercuri,  vicepreședintele Comisiei Europene,  Frans Timmermans.

Reformele poloneze au drept  scop creșterea controlului executiv asupra sistemului judiciar și să reînnoiască personalului.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: