Una dintre consecințele grave ale războiului din Ucraina este politizarea organizațiilor internaționale, care, potrivit Guvernului ungar, este extrem de periculoasă, deoarece numai atunci pot fi date răspunsuri de succes la crize dacă măsurile sunt bazate pe profesionalism și bun simț, a spus ministrul ungar de externe marți, la Geneva.
Politizarea care poate deveni periculoasă
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de ministerul de resort, Péter Szijjártó a subliniat la Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) că astăzi epidemia de coronavirus a fost dată uitării, din moment ce omenirea s-a confruntat cu o nouă criză și poate și mai gravă odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. În opinia sa, conflictul armat a dus la schimbări geopolitice enorme, iar politizarea activității organizațiilor internaționale este deosebit de îngrijorătoare. Guvernul ungar consideră că acest fenomen este extrem de periculos, deoarece răspunsurile de succes la provocări și crize grave pot fi date numai dacă măsurile se bazează pe profesionalism și bun simț, a subliniat Szijjártó.
În luarea sa de cuvânt, ministrul ungar de externe a precizat că una din principalele lecţii de învăţat din anii pandemiei este că sănătatea oamenilor și acțiunea împotriva epidemiilor nu trebuie considerate o problemă politică sau ideologică.
Amintiri din pandemie
"Dacă Ungaria ar fi gestionat pandemia pe o bază politică sau ideologică, numărul victimelor ar fi fost cu câteva mii mai mare", a mai spus oficialul ungar, care a adăugat: "În loc de aceasta, noi ne-am folosit de performanţele fantastice ale oamenilor de ştiinţă, indiferent de direcția geografică din care provin, Est sau Vest. Și astfel Ungaria a reușit să desfășoare cea mai rapidă și de succes campanie de vaccinare din Uniunea Europeană".
În final, ministrul de externe s-a refertit la faptul că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi preluată în curând de Ungaria, şi timp de şase luni Guvernul are două obiective strategice în domeniul sănătăţii. Unul este că, întrucât bolile cardiovasculare reprezintă în continuare cauza principală de decese în UE, Ungaria va pregăti o strategie și un plan de acțiune cardiovasculară europeană, în cadrul cărora va iniția stabilirea unei platforme comune pentru coordonarea testelor clinice, cu un accent mai mare pe prevenire și pe reabilitare. Celălalt este că, după ce numărul donărilor de organe a scăzut cu 25% în urma epidemiei de coronavirus, Guvernul ungar ar considera importantă dezvoltarea unei noi strategii europene de transplant, a explicat Péter Szijjártó.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / magyarhirlap.hu