Poliţiştul şpăgar, „cules” din apă de procurorii DNA Constanţa, a fost arestat
- Feri Predescu
- 24 iulie 2015, 19:36
Subcomisarul Laurenţiu Dobre, ofiţer de poliţiei judiciară, singurul specialist în investigaţii pe probleme de Patrimoniu din IPJ Constanţa, a fost arestat, astăzi, de judecătorii Tribunalului, pentru luare de mită. Poliţistul fusese prins, ieri, de procurorii DNA, cu 3000 de euro luaţi mită, după ce, pentru a scăpa, se aruncase în apa mării în portul turistic Tomis.
Imediat după ce, în această după amiază, subcomisarul Laurenţiu Dobre a fost arestat pe 30 de zile pentru luare de mită, conducerea IPJ Constanţa l-a suspendat din funcţie.El este acuzat că a cerut mită unui om de afaceri pentru a anula un dosar penal în care afaceristul era cercetat pentru sustragerea de obiecte antice aparţinând patrimoniului cultural. Anchetatorul era chiar Laurenţiu Dobre care i-a mai promis că în schimbul banilor îi restituie şi bunurile confiscate într-o descindere organizată în urmă cu trei luni.
După ce poliţistul a insistat, în două rânduri, să primească banii, “colecţionarul” de comori antice l-a denunţat la DNA. Astfel, ieri după amiază, inculpatul Laurenţiu Dobre s-a întâlnit cu denunțătorul în Portul Tomis din Constanța. A luat banii (marcaţi) şi i-a pus în ambarcaţiunea sa, netrecută în declaraţia de avere. La vederea procurorului şi poliţistului de la DNA, ofiţerul şi-a aruncat hainele de pe el şi s-a aruncat în apă. A fost cules de poliţistul judicial de la DNA care a sărit după el.
Dosarul instrumentat de Laurenţiu Dobre începuse în 15 aprilie, când 50 de poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale, şi de la Economic, împreună cu „mascaţii” au descins la patru domicilii şi două magazine de antichităţi din Constanţa, la persoane bănuite că în 2014 au sustras obiecte antice din situri arheologice aparţinând patrimoniului cultural. Patru oameni de afaceri s-au ales cu dosare penale pentru furt calificat de bunuri culturale, suspectaţi că au sustras peste 450 de obiecte antice din siturile arheologice, cu un prejudiciu de 15.000 de euro. „Comorile” au fost confiscate, o parte dintre ele fiind predate, spre autentificare, specialiştilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.