Un agent de la Secția Rurală 10 Făget a fost înjunghiat, joi noaptea, de un bețiv recalcitrant. Marele lui noroc a fost că nu i-a fost atins un organ vital. Sursele EVZ arată că în timpul intervenției din localitatea Surducu Mic, în seara de 18 iulie, polițiștii au intervenit fără să îmbrace vestele antiînjunghiere din dotare, lăsându-le în mașină.

Secția 10 Poliție Rurală Făget are în subordine 12 comune, adică 55 de localități care însumează aproape 22.000 de locuitori, conform ultimului recensământ. Polițiști, din 38 câți ar trebui să fie, sunt doar 29. Toți sunt dotați cu pistoale Carpați din anul 1974.

De o lună au și două veste antiînjunghiere, primite „la câteva zile după ce a murit polițistul Cristian Amariei”, arată unul dintre oamenii legii.

Imediat după moartea acelui polițist, conducerea IPJ Timiș a decis să împartă vestele protective pe care instituția le avea în magazie de foarte mult timp.

Se confruntă cu persoane violente

În Timiș există 12 secții rurale, fiecare având în subordine între 13 și 5 localități, atribuțiile polițiștilor fiind să asigure ordinea publică. „Adică să intervină și în urma apelurilor primite la 112”, arată Cristian Danciu, prim vicepreședintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție. El a precizat că oamenii legii dau piept mai ales cu persoane violente.

„Fiecare secție rurală are în dotare două, maxim trei veste antiînjunghiere. Nu puteam să nu ne întrebăm cum decid polițiștii între ei atunci când pleacă la o intervenție, cine le poartă. Poate trag la sorți? În orice caz, numai ei știu cum stabilesc cine poartă vestele și astfel, cine are șanse mai mari să se întoarcă viu și nevătămat acasă, atunci când pleacă într-o acțiune. Este deosebit de gravă această lipsă a dotărilor. Nu putem uita că un lot important de astfel de veste au fost împărțite polițiștilor din rural abia după dramaticul incident de la Izvin, când colegul nostru Cristian Amariei a fost împușcat mortal de un infractor. Pe această cale doresc să trag un semnal de alarmă colegilor, să înțeleagă că vremurile s-au schimbat. Infracționalitatea este la alt nivel și ei trebuie să-și protejeze viața cu tot ce pot pentru că nimănui, dar nimănui nu îi pasă că își pun viața în pericol și ce se întâmplă cu ei și familiile lor când sunt răniți sau mai rău , când cad la datorie. Noi, pentru cei ce vremelnic ne conduc, suntem doar niște pioni pe tabla lor de șah”, a declarat, pentru EVZ, Cristian Danciu.