Evenimentul Zilei > Justitie > Polițiștii spanioli au confiscat 11 tone de droguri. O rețea internațională de traficanți, cu ramificații în România, a fost destructurată
Polițiștii spanioli au confiscat 11 tone de droguri. O rețea internațională de traficanți, cu ramificații în România, a fost destructurată

Polițiștii spanioli au confiscat 11 tone de droguri. O rețea internațională de traficanți, cu ramificații în România, a fost destructurată

Rețeaua livra droguri în mai multe țări europene prin intermediul unor firme de transport. La perchezițiile efectuate de oamenii legii au fost descoperite 11 tone de droguri care valorau peste 100 de milioane de euro.

Poliția spaniolă în colaborare cu Serviciul Antidrog din Franța au reușit să destructureze o rețea internațională de trafic de stupefiante. Ancheta a durat aproape un an și a fost una dificilă. Membrii rețelei foloseau telefoane criptate, sisteme de supraveghere și își trimiteau doar mesaje codificate.

Potrivit anchetatorilor, drogurile ajungeau în Spania, unde era cartierul general al rețelei, din Maroc și erau apoi livrate în mai multe țări europene precum Franța, Italia, Belgia, Olanda, dar și România. Membrii rețelei au inființat mai multe companii de transport legale pe care le foloseau pentru traficul de droguri.

Monitorizare permanentă

Investigația a fost demarattă anul trecut după ce Poliția Franceză a aflat prin intermediul informator că în țară urma să sosească o cantitate mare de droguri. Rețeaua a fost apoi monitorizată permanent până când anchetatorii au aflat exact cum se derula afacerea și care erau toate persoanele implicate.

Printre membrii rețelei se numără și deținuți. Zece persoane au fost arestate în acest dosar. Potrivit anchetatorilor suspecții sunt acuzați de trafic de droguri, spălare de bani, apartenență la o organizație criminală, deținere ilegală de arme și falsificare de documente. Ei riscă până la 20 de ani de închisoare.

Sursa: Europol

Percheziții simultane

Polițiștii au descins simultan la mai multe locuințe din Valdemoro (Madrid), Portillo de Toledo, Novés și Yuncos (Toledo), Mijas, Alhaurín el Grande și Marbella (Málaga). Au fost confiscate 11 tone de droguri dintre care: 9.600 de kilograme de hașiș și 1.450 de kilograme de marijuana. Drogurile valorau pe piață peste 100 de milioane de euro.

De asemenea, au mai fost confiscate opt arme de foc, un telefon prin satelit și multe telefoane mobile criptate, două aparate speciale de ambalat droguri, dar și mai multe dispozitive informatice.

Anchetatorii au ridicat și mașini de lux, sisteme de supraveghere, dar și câteva tiruri modificate cu care erau transportate stupefiantele în Europa, potrivit ziarulromanesc.es.