Poliţiştii şi procurorii au făcut 26 de percheziţii în judeţul Brăila, la persoanele suspectate care ar fi obţinut împrumuturi în baza unor documente falsificate.
Poliţiştii şi procurorii, percheziții în județul Brăila
Poliţiştii şi procurorii au descins peste mafia creditelor luate cu acte false. Mai exact, potrivit comunicatului emis de Poliția Română, „la data de 25 septembrie 2024, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Brăila, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, au pus în aplicare 26 de mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Brăila”.
De asemenea, au fost vizate 23 de persoane într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Au obținut contracte de împrumut în baza unor documente falsificate
Mai mult, Poliția Română mai arată că „în urma activităţilor, au fost puse în executare 15 mandate de aducere a unor persoane care, în perioada aprilie-mai 2023, ar fi obţinut contracte de împrumut în baza unor documente falsificate, cauzând un prejudiciu instituţiilor de credit de peste 230.000 de lei”.
Sursa menționată mai sus a mai precizat că la domiciliile persoanelor vizate poliţiştii au mai descoperit şi ridicat următoarele obiecte și bani:
- 31 de telefoane mobile,
- patru laptopuri,
- două tablete,
- 400 de euro,
- înscrisuri utile cauzei,
- două arme neletale şi un detector de metale.
Poliţiştii şi procurorii au reținut și o femeie
Poliția Română a mai precizat faptul că „în urma probatoriului administrat, poliţiştii au reţinut, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, o femeie în vârstă de 55 de ani, din Brăila, ulterior aceasta fiind plasată sub control judiciar. La data de 26 septembrie 2024, faţă de femeia în cauză a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Cazurile de credite luate cu acte false sunt tot mai dese în ultima perioadă, deși legislația prevede verificări temeinice înainte de acordarea creditelor, se arată în comunicatul emis de mai.gov.ro.