Grupul Poliţiştilor Rutieri a transmis azi o scrisoare deschisă preşedintelui României. Pe această cale îi solicit acestuia să nu promulge modificările la Codul Rutier.
În esenţă e vorba de acele modificări referitoare la presemnalizarea aparatelor radar.
Poliţiştii consideră că aceste modificări nu vor face altceva decât să crească numărul şoferilor care vor apăsa peste măsura pedala de acceleraţie.
”Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenţionăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va creşte alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019)!!!
Domnule Preşedinte, vă rugăm să nu promulgaţi această lege sau să atacaţi acest pariu cu viaţa cetăţenilor la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) «Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate!»”, arată Grupul Poliţiştilor Rutieri, documentul fiind preluat de portalul www.news.ro.
Poliţiştii îşi argumentează punctul de vedere prin faptul că niciun stat din Uniunea Europeană nu are asemenea prevederi în legislaţia rutieră.
În plus, aceste modificări nu au la baza nişte studii asupra circulaţiei rutiere din ţara noastră.
După cum prevede articolul 2 din Ordonanţa de Urgenţă 195 din 2002, “«îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către Poliţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora», iar impunerea modificărilor adoptate nu face decât să parafeze o Poliţie Rutieră total ineficientă în depistarea celor care produc accidente rutiere.
Această lege nu face decât să pună o forţă, cum este Poliţia Rutieră, ce trebuie să asigure siguranţă cetăţeanului (1951 de morţi în anul 2017 din accidente), într-un bibelou inutil în prezenţa căruia se va respecta legea, iar în absenţa anunţată se va merge după bunul plac”, consideră poliţiştii rutieri.
”Nu este normal să presemnalizezi o acţiune de control, care are caracter inopinat, iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezenţa Poliţiei şi disconsiderant în absenţa acesteia”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
În consecinţă, poliţiştii arată că ”această lege va fi temeiul unor drumuri şi mai însangerate, esenţa ascunsă a acesteia fiind doar populism şi crearea unor avantaje pentru cei cu autovehicule puternice, care vor să nu mai răspundă în faţă legii”.
Grupul Poliţiştilor Rutieri subliniază că atât Guvernul, cât şi Ministerul Afacerilor Interne, nu au avizat acest proiect de modificare a legii.
Aşa cum se ştie, Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat în data de 5 iulie proiectul de lege prin care se aduc modificări Ordonanţei de Guvern 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
În noua prevedere se arată că radarele poliţiei trebuie să fie presemnalizate pe o distanţă între 500 şi 2.000 de metri.