Poliţiştii fac un lanţ uman pentru viaţă pe DN 7

Zeci de poliţişti, cărora li se alătură câteva sute de voluntari, vor forma, astăzi, un lanţ uman, de-o parte şi de alta a DN 7, aflat, de ceva vreme, în "topul" şoselelor ucigaşe din România.

Îmbrăcaţi în tricouri cu inscripţii sugestive şi purtând pancarte prin care îi îndeamnă nu doar pe şoferi, ci şi pe pietoni să respecte regulile de circulaţie, oamenii legii - care, în ultima perioadă, sunt depăşiţi de amploarea carnagiului de pe şosele - încearcă să-i „sensibilizeze“ astfel pe participanţii la trafic.

„Este o acţiune a Poliţiei Dâmboviţa şi reprezintă o premieră la nivel naţional. Vom fi prezenţi în toate cele zece localităţi dâmboviţene, traversate de această şosea (...) şi vom fi mulţumiţi dacă, prin asta, îi vom convinge măcar pe 1% dintre şoferii care ne văd să respecte regulile de aici înainte. Statisticile arată că, în primele şapte luni ale acestui an, doar pe cei 68 de kilometri ai DN 7 din judeţul Dâmboviţa s-au produs 28 de accidente rutiere grave (cu 11 mai multe decât anul trecut), soldate cu 9 morţi şi 33 de răniţi“, a precizat inspectorul Pamela Ropotan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa.

Potrivit acesteia, preţ de aproape o oră, şoferii care vor tranzita judeţul pe DN 7 vor fi traşi pe dreapta şi vor primi cadou câte un tricou ori o pancartă cu îndemnuri de genul: „Respectă regimul legal de viteză!“ sau „Nu depăşi neregulamentar!“. Şi asta pentru că viteza excesivă şi depăşirile neregulamentare sunt principalele cauze ale accidentelor grave produse, în ultimii ani, pe DN 7.

Viteza şi copacii, combinaţie fatală

„Am constatat că pe şoferii inconş- tienţi nu-i mai sperie nimic, nici măcar prezenţa poliţiştilor pe stradă. Am ajuns la concluzia că poţi să aşezi poliţist lângă poliţist pe un drum naţional şi rezultatul e acelaşi. Pe DN 7 principala problemă este viteza excesivă - pe porţiunile de drum care permit asta, acolo unde nu sunt lucrări -, urmată de depăşirile neregulamentare. Uniunea Europeană ne impune acum, pe bună dreptate, să scăpăm de copacii de pe marginea drumurilor naţionale. Motivul: dacă un şofer calcă peste limită acceleraţia şi pierde controlul maşinii, are peste 80% şanse să se oprească într-un pom, şi astfel şi el, şi cei care-l însoţesc nu mai scapă cu viaţă. Dacă nu ar exista copacii de pe marginea drumului, ar ieşi cu maşina pe câmp, iar şansele de supravieţuire ar fi considerabil mai mari“, explică un oficial al Poliţiei Rutiere.

Potrivit oamenilor legii, vitezomanii mai pot fi „domoliţi“ doar de lucrările în carosabil care, timp de o săptămână, se desfăşoară, pe DN 7, în judeţul Hunedoara, la intrarea în oraşul Orăştie dinspre Deva. „Se lucrează pe o porţiune de trei kilometri a drumului naţional, iar traficul se va desfăşura pe un singur fir, dirijat de semafoare“, au precizat poliţiştii de la Centrul Infotrafic.

Mai mult, potrivit oficialilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pe acelaşi drum naţional se toarnă covoare asfaltice, pe o porţiune de 13 kilometri, între Piteşti şi Râmnicu-Vâlcea.