Polițiștii din Suceava cer să fie recompensați cu un procent din valoarea lemnului confiscat

suceava, padure, ciclon, gura humorului

Comisarul-șef Marius Ciotău, președinte al Corpului Național al Polițiștilor (CNP), organizația Suceava, este de părere că polițiștii ar trebui să fie recompensați cu un procent din valoarea lemnului confiscat.

Președintele CNP Suceava a prezentat ca exemplu cazul unui coleg care a confiscat, într-o singură intervenție, 1200 de metri cubi de lemn, în valoare de peste un milion de lei.

„Un procent din valoarea lemnului confiscat, care să fie câștigat legal, ca bonus, ar fi o variantă care ar mulțumi agentul constatator, dar per ansamblu ar crește și eficiența acțiunilor, cred eu.", a subliniat Marius Ciotău, potrivit Monitorul de Suceava.

În perioadă în care a fost în vigoare vechiul Cod Silvic, exista o motivație financiară pentru cei care făceau constatările, inclusiv pentru personalul silvic.

„Dacă vrem performanță eu zic că trebuie și motivație, o impulsionare a activității de constatare. Și o motivație directă pentru omul din teren, cel care muncește și constată fapta. Avem situații când am păzit camioane de vineri seară și până luni dimineață, când nu au fost disponibili lucrătorii silvici ori inspectorii ISCTR, nu toate structurile lucrând în weekenduri de exemplu”, a mai declarat Marius Ciotău

Ofițerul a mai explicat că nu există nicio reglementare în privința celor care suportă contravaloarea costurilor pentru descărcarea lemnului din remorcă pentru inventariere ori pentru alte operațiuni aparent mărunte, dar pentru care polițistul ori lucrătorul silvic trebuie „să se descurce”.

Șeful ANAF - Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă

„Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român”, a afirmat recent Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: «De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?»”, a arătat președintele ANAF, citat de Digi 24.