Evenimentul Zilei > Justitie > Polițiștii de la frontiera de vest, trimiși în judecată! 50 de euro taxa „fără carantină”
Polițiștii de la frontiera de vest, trimiși în judecată! 50 de euro taxa „fără carantină”

Polițiștii de la frontiera de vest, trimiși în judecată! 50 de euro taxa „fără carantină”

Doi polițiști de la Poliția de Frontieră Borș au fost trimiși în judecată pentru luare de mită. Polițiștii au greșit flagrant, deoarece doi dintre cei trecuți în acte ca șoferi de tir nu aveau permis de conducere, iar acest lucru le-a fost fatal.

Cei doi, agenții Matei Munteanu și Viorel Chiș, sunt acuzați de procurori că au luat diverse sume de bani de la românii care se întorceau acasă din străinătate, în timpul stării de urgență, pentru a nu-i trimite în carantină. Ei îi treceau în bazele de date, pe cei care acceptau să cotizeze cu câte 50 de euro, drept șoferi de tir, chiar dacă mulți dintre ei nu aveau permise de conducere. În prezent, se fac verificări în bazele de date pentru a se vedea numărul total de persoane care au cotizat la rețeaua de la Borș.

Totul a ieșit la iveală în momentul în care șeful de post din localitatea Tăuteu, județul Bihor, agentul Florin Ciarnău s-a trezit cu șapte ”șoferi de tir”, care se plimbau nestingheriți pe străzile comunei, deși ei ar fi trebuit să se afle în carantină, la domiciliu. Locuitorii din Tăuteu au reclamat faptul că cei șapte se lăudau că și-au rezolvat la frontieră, cu polițiști de la Borș, să nu facă nicio zi din cele 14 de carantină, cât prevedeau ordinele Ministerului Sănătății.

Așa se face că polițistul din Tăuteu le-a făcut celor în cauză dosare penale pentru fals și uz de fals, anchetele ajungând la procurorii de la Tribunalul Bihor. Luați la întrebări, cei în cauză au povestit cu lux de amănunte faptele și cine i-a ajutat. Astfel, patru dintre ei au la Borș, la 10 aprilie 2020, la ora 6, și au ajuns la ghereta polițistului Viorel Chiș. După discuțiile de rigoare, Chiș i-a trecut în acte drept șoferi pe mașini de transport, și a bifat rubrica „revenirea dintr-o cursă externă şi plecarea în cursa următoare fără cazare pe teritoriul României, inclusiv tranzitul teritoriului României de către conducătorul auto român”. Asta le-a dat dreptul în cauză, deși unul dintre ei nu avea permis de conducere, să nu stea în carantină, deși ei erau muncitori cu ziua în construcții, în Germania.

Al doilea lot, de trei persoane, a ajuns la Borș puțin după ora șase. ”Au comunicat între ei și au primit instrucțiuni să intre pe culoarul unde era agentul Chiș. Din cauza aglomerației de acolo nu au putut face acest lucru și au așteptat, până au fost luați la întrebări de agentul Matei Munteanu, care după ce a aflat ce doresc, le-a cerut câte 50 de euro, suma achitată de cei în cauză”, spune un anchetator.

În cazul șoferilor de tir, aceștia trebuiau să aibă o adeverință eliberată de angajator în acest sens. În cazul celor șapte, cinci dintre ei aveau permis de conducere, categoria B, unul nu avea permis și altul avea permisul anulat pentru comiterea unei infracțiuni la regimul rutier.

Cei doi agenți de la frontieră nu s-au gândit nicio clipă că vor putea fi prinși foarte ușor, prin simpla chestionare a bazei de date a persoanelor care dețin permise de conducere.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: