Evenimentul Zilei > Justitie > Polițiștii de la arest vor învăța țigănește. Ustii, ghes laso! Deșteptarea, bună dimineața!
Polițiștii de la arest vor învăța țigănește. Ustii, ghes laso! Deșteptarea, bună dimineața!

Polițiștii de la arest vor învăța țigănește. Ustii, ghes laso! Deșteptarea, bună dimineața!

Cârcotelile arestaților romi vor fi legendă pentru că gardienii vor lua lecții de romanes.

CCentrele de arest din toată țara urmează să fie dotate cu echipamente de gimnastică, sisteme de aer condiționat, sisteme de securitate și supraveghere video, întrerupătoare electrice cu potențiometru, sistem audio pentru camere de vizitare. În plus, pentru 50 de autospeciale de transport se vor cumpăra instalații de aer condiționat.

De condițiile de arest s-a plâns recent deputatul PMP Elena Udrea, care a simțit pe pielea ei ce înseamnă să stai în arest: „Te usuci la păr fără uscător, îți faci nevoile la o toaletă turcească și duș deasupra toaletei”. O parte din aceste probleme vor fi rezolvate. Asta pentru că Poliţia Română a semnat cu Ministerul Justiţiei un contract, prin care se pun bazele financiare ale unui proiect privind consolidarea capacităţii sistemului de reţinere şi arestare preventivă.

Cu burta pe carte

Cele 52 de Centre de Reţinere şi Arestare Preventivă ale Poliţiei Române vor fi modernizate, iar 884 de polițiști vor beneficia de formare din partea Consiliului Europei. Vor face cursuri de limba romanes și vor studia drepturile deținutului. Valoarea contractului de finanţare este de 1.286.598 de euro, 1.093.607,96 de euro finanţare şi 192.989,64 de euro cofinanţare. La arestul Poliției Capitalei se pun geamuri tip termopan, se schimbă grupurilor sanitare, se pun aparate de aer condiţionat. Au început lucrările în zona unde sunt încarcerați bărbaţii.

Cum vor vorbi gardienii

După ce vor urma cursurile de romanes, polițiștii de la centrele de arest vor face apelurile în două limbi: Ghes Laso!(Bună dimineața!); Lasii chi reat(Bună seara!); Ustii! (Deșteptarea!/ridică-te!); Mundaren! (Stingerea!); Pregătintu-me plimbareaco (Pregatiți-vă de plimbare!)