Polițiștii invocă, printre altele, războiul din Ucraina, pentru a cere noi măriri ale salariilor și pensiilor. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Sindicatul Democratic al Polițiștilor (SIDEPOL), Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) au mers la protestul din fața Guvernului.
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Sindicatul Democratic al Polițiștilor (SIDEPOL), Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) se află la protestul care a început la 10.00. Oamenii legii au venit în fața Guvernului României, acuzând faptul că „salariul lor este egal cu al unui muncitor necalificat”, potrivit sindicaliștilor.
Traseul protestului
La ora 11:00, polițiștii vor merge în marș spre sediile principalelor partide politice care formează actuala coaliție de guvernare: PNL și PSD.
„Poliția și penitenciarele acuză clasa politică că, deși există bani pentru acordarea cel puțin a unei tranșe salariale din cele două restante, orgoliul și fuga acerbă după populism deșănțat îi determină pe factorii de decizie din cele două partide politice să acorde polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare doar „un praf în ochi”, în timp ce salariile altor bugetari sunt, de doi ani, pe grila de salarizare maximă”, spun sindicaliștii.
Polițiștii vor și creșterea pensiilor
Ei acuză că „lipsa de interes a liderilor PSD și PNL pentru eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat reprezintă, în primul rând, o sfidare la adresa cadrelor militare active și în rezervă și, în al doilea rând, o totală neînțelegere de către politicieni a contextului militar de la granița României”.
„Suma de bani acordată polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare de către Guvernul României nu acoperă creșterea prețurilor la principalele alimente, inflația și facturile la energie electrică și la gaze naturale. Salariul unui polițist a devenit neatractiv, fiind egal cu salariul unui muncitor necalificat din construcții, situație care va conduce la deprofesionalizarea poliției, penitenciarelor și a celorlalte structuri de forță ale statului, iar decontarea acestor măsuri dezonorante ale PNL și PSD vor fi suportate tot de cetățeanul victimă a infractorilor”, susțin sindicaliștii.
Cât câștigă, de fapt, polițiștii
În realitate, un salariu mediu net în construcții era, în iunie, de 3725 de lei, potrivit INS. Iar un ofițer de poliție poate câștiga între 4,210 și 11,214 lei, în timp ce un agent câștigă până la 7.000 de lei lunar, potrivit datelor MAI pe 2021. Salariile diferă în funcție de titlul pe care îl dețin. Pe lângă salarii, polițiștii mai beneficiază de tot felul de sporuri, care fac ca veniturile să crească considerabil, și beneficiază și de indemnizații de hrană și de îmbrăcăminte, precum și de compensație pentru chirie.
Protestele vor continua şi joi, 18 august, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Oamenii legii luptă pentru salarii pe măsura implicării lor.