Bulgarii nu mai acceptă ca amenzile de circulație aplicate pe teritoriul lor să nu mai fie plătite.
Pentru acest lucru, începând cu data de 11 iunie 2020, Poliția din Bulgaria a implementat un program pilot care urmărește ca amenzile să fie achitate la zi. Acest proiect va fi implementat în prima fază la un punct de trecere a frontierei de stat dintre Bulgaria și Grecia, și anume cel de la Kulata. Acest sistem verifică numărul de înmatriculare a autoturismului a cărui proprietar a fost amendat pentru nerespectarea regulilor de circulație, și îl semnalizează într-un program automat de la Poliția de Frontieră.
Astfel, polițiștii sunt instruiți să rețină plăcuțele de înmatriculare și talonul mașinii până la plata amenzii de circulație. În acest sens a fost dat un exemplu cu un șofer care a intrat în Bulgaria pe la punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu Ruse, a tranzitat teritoriul bulgar unde a comis o contravenție la regimul rutier și a vrut să iasă din țară pe la Kulata, pentru a putea ajunge pe litoralul elen. Ei bine, spun autoritățile bulgare, mașina va fi sechestrată până când proprietarul acesteia achită amenda de circulație aplicată. În caz contrar, șoferul are o singură alternativă, și anume poate să își continue drumul pe jos.
Fiind un proiect experimental, autoritățile bulgare intenționează să monteze astfel de sisteme și la punctele de frontieră cu Turcia, Serbia și România. În prima zi de funcționare, sistemul a detectat un autoturism care a fost implicat în peste 160 de contravenții rutiere, fapt ce arată beneficiul acestuia.
Nici până acum amenzile aplicate de polițiști bulgari nu numai că erau recuperate în întregime dar persoana amendată, fie ea și din România, plătea în plus și comisioanele bancare percepute pentru plata unei amenzi în străinătate. În caz că amenda nu era plătit, avocații Ministerului de Finanțe din Bulgaria solicitau Judecătoriei din raza de domiciliu a șoferului amendat, fie el și din România, recunoașterea titlului executoriu și punerea acestuia în circulație.
Partea bulgară își întemeiază cererea pe baza Deciziei-Cadru 2005/214/JAI din 24 februarie 2005, privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce a sancțiunilor financiare, la care și România este semnatară.