Polițiștii bătăuși de la Secția 16, huiduiți în instanță de tatăl unei victime. Ce au cerut azi inculpații judecătorului

Sursa foto: Arhiva EVZ

La Tribunalul București a avut loc azi un ultim termen la camera preliminară în dosarul „Polițiștii bătăuși de la Secția 16”.

În funcție de decizia judecătorului, dosarul va pleca spre instanța de judecată care va demara procesul. Foștii ofițeri și agenți de poliție sunt acuzați că au bătut și torturat doi bărbați pe care i-au ridicat de pe stradă. Ulterior, la circa 6 luni de la groaznicul incident și de la aflarea faptelor, ambele victime au decedat.

Camera de luat vederi din interiorul Secției a surprins tratamentul umilitor la care au fost supuși bărbații. Ulterior a fost găsită și o filmare dintr-un loc viran, acolo unde cei reținuți au fost torturați, iar pe unul dintre ei șeful serviciului a urinat.

Despre acest aspect a scris chiar astăzi, pe pagina lui de Facebook, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul angajat de tatăl lui Mihai Ionuț Ghiorghe, un inginer de 39 de ani din București. Postarea a fost făcută înaintea ședinței de la camera preliminară.

„Vă spun de pe acum că polițiștii vor refacerea urmăririi penale, spunând că nu ar fi legal.

Le transmit că ilegal este să bați oameni în stradă, să mergi cu ei în câmp și apoi să urinezi pe ei, asta e ilegal.

Știu dosarul în integralitatea lui, iar munca polițiștilor din acest dosar a fost exemplară.

S-au folosit de toate mijloacele de probă existente în codul de procedură penală și au refăcut tot traseul din seara cu pricina”, a scris avocatul Cuculis, accentuând că polițiștii care s-au ocupat de anchetă nu au încercat să-și acopere foștii colegi.

Ce s-a întâmplat în fața instanței, azi

L-am contactat pe avocatul Adrian Cuculis după ședința de azi, ca să aflu ce s-a petrecut dincolo de ușile închise. Pentru cititorii evz.ro, acesta ne-a transmis următoarele:

„Polițiștii torționari de la secția 16 au fost huiduiți de către tatăl uneia dintre victimele violențelor acestora, victima decedată la momentul trimiterii lor în judecată.

Șeicaru, capul torționarilor a încercat o “manevră” avocățeasca ce sunt convins ca nu o sa țină. In esență, deși în cadrul echipajului au fost și jandarmi, de vreme ce nici măcar unul nu a fost trimis în judecată, competența rămâne organelor de anchetă civile și nu militare. Final de proces pe camera preliminară, așteptăm trimiterea in judecată a polițiștilor torționari”, a spus avocatul Cuculis.

Probabil că judecătorul nu va fi de acord cu faptul că ancheta ar fi trebuit să fie făcută de către un procuror militar și astfel să reîntoarcă dosarul la un alt Parchet. Ar fi o tergiversare fără sens ți fără suport juridic.

Faptele pentru care sunt acuzați polițiștii. Victimele au murit în plină anchetă

Pentru cei care nu sunt la curent cu acest caz cutremurător, reamintim câteva date din materialele publicate în EVZ.

În 26 martie 2021, Mihai Ionuț Ghiorghe, un inginer de 39 de ani din București, murea subit în apartamentul unui prieten. Cu câteva luni înainte, în septembrie 2020, el și încă un bărbat fuseseră bătuți de niste polițiști de la Secția 16.

Atunci când Mihai-Ionuț Ghiorghe a murit în casa amicului pe care îl sunase și, speriat, îi ceruse să-l primească pentru că îi era rău, ancheta împotriva polițiștilor bătăuși de la Secția 16 era declanșată. Ei fuseseră reținuți, arestați, apoi eliberați.

Împotriva lor, echipa de la „Omoruri” din Poliția Capitalei și un procuror au adunat probe, inclusiv filmări din timpul bătăii din secția 16, cât și de pe terenul viran din afara Bucureștiului, acolo unde șeful polițiștilor (Șeicaru Viorel) ordonase să-i ducă pe cei doi bărbați ridicați de pe o stradă din sectorul 4.

Până să ajungă dosarul finalizat la instanță, Mihai Ionuț Ghiorghe și celălalt bărbat (fără familie) au murit. Cam în același timp – aprilie 2021. Legiștii au ajuns la concluzia că au decedat de boală.

Înainte să moară, Mihai Ghiorghe apucase însă să facă toate demersurile pentru a le cere polițiștilor care l-au maltratat despăgubiri în valoare de jumătate de milion de euro.

Bărbatul voia de la polițiștii care l-au bătut, torturat și umilit (n.r. au urinat pe el), de fapt de la Poliția Română, suma de 500.000 de euro, bani pentru care luptă acum în instanță părinții lui, fosta soție și copilul lor minor.

O premieră în procesul „Polițiștii bătăuși de la Secția 16”

În dosarul deja trimis în judecată, unde polițiștii Secției 16 sunt acuzați de tortură, avem o premieră.

Ministerul de Interne s-a constituit PARTE civilă împotriva polițiștilor acuzați, pentru suma de 45.000 de lei cu titlu de daune de Imagine. MAI a introdus stenograme în cererea de constituire ca parte civilă , din emisiunile televizate, pentru a arăta ce comentarii au fost făcute despre Poliția Română și cât de mult a fost afectată imaginea lor.