Poliţişti speciali pentru infractorii români din UE

În sedinta de ieri a Colegiului Ministerului Internelor şi Reformei Administrative s-a aprobat operaţionalizarea unei unităţi mobile care să aibă capacitate de intervenţie operativă în statele europene, potrivit unui comunicat MIRA.

Aceasta va funcţiona prin "reorganizarea şi redimensionarea atribuţiilor Serviciului de combatere a infracţiunilor savârsite de cetăţenii români în străinătate, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, suplimentându-se posturile cu aproximativ 30 ofiţeri specialişti".

Personalul unităţii mobile, care va avea competenţă şi în statele UE şi pe cele non-UE, va putea soluţiona cererile de asistenţă judiciară şi poliţienească internaţională, coordona activităţile specifice privind minorii aflaţi în dificultate pe teritoriul altor state, monitoriza, sprijini şi îndruma structurile teritoriale şi de colaborare interinstituţională.

Principalul avantaj pe care îl prezinta operationalizarea structurii este acela ca ofiterii români se vor putea deplasa operativ în tari din Uniunea Europeana ori de câte ori se impune prezenta lor acolo, pentru a participa alaturi de autoritatile nationale la investigarea unor infractiuni savârsite de catre cetateni români.

Ministrul Internelor, Cristian David, a susţinut, de la începutul anului, în întâlniri cu oficiali din Uniunea Europeană, necesitatea unei astfel de structuri, având în vedere numărul mare de cetăţeni români care pleacă în străinătate după 1 ianuarie 2007 şi au nevoie de asistenţă.             În primele două luni din 2008 au fost înregistrate 453 cereri de asistenţă poliţienească, la nivelul Serviciului de combatere a infracţiunilor săvârşite de cetăţenii români în străinătate, cu 57 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit comunicatului.             Principalele genuri de infracţiuni comise de cetăţenii români în străinătate sunt furturile, prostituţia, cerşetoria, falsurile, înşelăciunile şi tâlhăriile.

(11:55)