Poliţişti români în Congo

Poliţişti români în Congo

Mai mulţi poliţişti români vor pleca în Congo, Afganistan sau Haiti, până la sfârşitul anului, ca să-i înveţe meserie pe colegii lor de acolo. O astfel de misiune poate să le aducă până la 40.000 de euro.

Cei selectaţi de comisii internaţionale se dovedesc adevăraţi profesionişti şi ajung să conducă unităţi strategice ale poliţiilor naţionale din ţările în care pleacă. În luna septembrie, 15 poliţişti vor pleca în Congo şi Afganistan, în timp ce, la sfârşitul anului, alţii vor pleca în Haiti.

În Congo, Organizaţia Naţiunilor Unite va desfăşura cea mai amplă forţă de poliţie internaţională, în total 6.000 de oameni. Dintre aceştia, 15 vor fi din România. Printre ei, comisarul Robinson Ruja, de la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Cluj.

Diurnă de 144 de dolari

Comisarul Ruja a declarat că merge în Congo pentru că, după 20 de ani de poliţie, a venit timpul să facă altceva. Aşa că, spune el, a ales să-i înveţe pe poliştii congolezi de ordine publică să respecte drepturile celor pe care îi anchetează. Robinson Ruja recunoaşte şi că partea financiară a contractului e consistentă: „Diurna este de 144 de dolari şi se aude că va ajunge la 200 de dolari. Dacă ştii să fii econom, poţi să şi aduni bani“, a spus, franc, poliţistul.

Robinson Ruja are 21 de ani vechime în poliţie, iar colegii îl consideră a fi unul dintre cei mai profesionişti dintre ei. El este cel care a pus bazele Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate din Cluj, în anul 1991. „Am lucrat în poliţia judiciară şi în cea de crimă organizată. În ultimii trei ani, am fost instructor pentru poliţiştii de ordine publică“, îşi prezintă el cariera.

În Congo, comisarul Ruja va ajunge pentru că este bun vorbitor de limbă franceză. „Voi fi monitor la o secţie de poliţie, pentru respectarea drepturilor omului a celor anchetaţi. Puteam să aleg şi Haiti, dar am auzit că viaţa acolo e mai periculoasă“, precizează poliţistul. De altfel, după ce au fost selectaţi de comisia internaţională, câţiva poliţişti români au refuzat să mai plece. „Poate din cauza pericolului sau din alte cauze, au existat poliţişti care nu mai vor să plece“, a spus comisarul Ruja.

Selecţia pentru Congo n-a fost chiar o simplă formalitate. „Am fost la un concurs care a avut ca juriu o comisie formată din poliţişti din alte ţări. Din 60, am fost aleşi în prima fază 34, apoi, în funcţie de mediile de la cursul pentru monitor al ONU, am fost selectaţi“, a mai declarat poliţistul.

Înainte de 1989, la Şcoala de Miliţie şi Securitate de la Băneasa absolveau cursurile, anual, câte 75 de poliţişti congolezi. Acum, comisarul Ruja se aş- teaptă ca pe o mare parte dintre aceştia să-i regăsească la posturi.

EXPERT

Consilier în Afganistan

Comisarul-şef Ioan Câmpean, din Cluj, va pleca în Afganistan pe funcţia de consilier al Uniunii Europene pe lângă poliţia din această ţară. Câmpean spune că va studia sistemul de acolo şi va identifica problemele din poliţia locală. „Dacă eşti chivernisit, o misiune de acest gen îţi poate aduce până la 40.000 de euro. Eu sunt la a patra misiune internaţională, dar nu am mers niciodată pentru bani“, a spus Câmpean, care în prezent ocupă funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca. Poliţistul va lucra în Afganistan pe partea de elaborare de regulamente pentru poliţiştii afgani. „În calitate de consilier, poţi să propui abordări ale problematicii de poliţie din perspectiva normelor UE şi să sugerezi soluţii punctuale, care să respecte şi specificul locului, dar să şi reprezinte paşi înainte“, a spus Câmpean.

Ne puteți urmări și pe Google News