Polițiștii din România cer ca echipamentul lor să cuprindă și pistoale cu electroșocuri, deși așa ceva e ilegal, iar achiziția unor astfel de dispozitive ar reprezenta o gaură serioasă în bugetul statului.
Pistoale cu electroșocuri pentru polițiști. Agenții din România vor să fie protejați în timpul scandalurilor din stradă. Aceștia cer insistent ca Ministerul de Interne să le doteze echipamentul cu aceste dispozitive.
Protecție mai mare pentru polițiști
Agenții de poliție cer insistent să fie dotaţi cu pistoale cu electroşocuri, pentru a fi mai protejaţi în timpul intervențiilor. De altfel, polițiști din cadrul unor structuri MAI au început să se antreneze pentru a le folosi. Aceștia au optat pentru a face cursuri private.
Ministerul de Interne nu ar fi de acord cu această idee, cel puțin pentru moment. În spatele acestei reticențe ar sta mai multe motive.
Nu există cadru legal pentru utilizarea lor
Un pistol cu electroşocuri care poate fi folosit de la o distanță de 5 metri depărtare. Astfel, dispozitivele cerute de polițiști ar putea fi utile în timpul intervențiilor.
„Un astfel de dispozitiv foloseste un voltaj de 50.000 de volţi. Nu voltajul produce daune corpului uman, ci amperajul, este extrem de mic, 0.062 de microculombi. ”, susține Valentin Istrate, distribuitor arme.
Totuși, România nu dispune de un cadru legal pentru folosirea acestor dispozitive. Mai mult, unii specialiști susțin că ar exista riscuri majore legate de consecințele medicale pe care persoanele electrocutate cu astfel de pistoale le-ar putea avea.
Dispozitivele cerute de polițiști, extrem de costisitoare
Numite dispozitive de imobilizare neuromusculară, acestea sunt folosite de poliţişti în peste 100 de state. Mai mulți agenți din MAI au început deja cursuri private de utilizare a acestui pistol.
„Taserul este extrem de popular în ţările europene, dar şi în SUA. Arma taser este o opţiune pentru forţă mai puţin letală. ”, a subliniat un instructor pentru arme tip taser.
Dincolo de inexistența unui cadru legal pentru folosirea lor, achiziţia acestor arme ar reprezenta o gaură în buget pentru stat. Prețul unui singur dispozitiv pornește de la 1500 de dolari.
De asemenea, specialiștii sunt de părere că armele cu electroșocuri pot fi periculoase, mai ales pentru cei care au implantate dispozitive medicale precum stimulatorul cardiac sau defibrilatorul.
„Îţi provoacă contractură musculară, cel mai probabil care fie prin prisma faptului că o fi dureroasă fie prin prisma faptului că o fi mai de lungă durată. Cei care au dispozitive implantabile de tip stimulator cardiac, defibrilator. Este foarte posibil să interfere cu activitatea respectivului dispozitiv.”, a spus Mihai Grecu, şef UPU SMURD Timişoara.
Sindicaliştii sunt primii care cer dotarea echipamentelor cu pistoalele taser.