City managerul Timișoarei, Robert Kristof, a făcut un anunț surpriză, joi dimineață, pe pagina sa de Facebok. ”Începând de astăzi, în Timișoara, agenți ai poliției locale vor patrula îmbrăcați ca civili și vor aplica sancțiuni drastice tuturor celor care nu respectă normele de curățenie în oraș și aruncă deșeuri pe domeniul public!”, a scris Kristof. Acesta a cerut cetățenilor să-i distribuie mesajul ”pentru a contribui la creșterea gradului de curățenie în oraș”.

Decizia a fost luată după ce, aseară, primarul orașului a constatat că timișorenii nu dau doi bani pe efortul depus pentru măturarea și curățarea străzilor de către municipalitate, și continuă să arunce pe jos resturi de țigări, ambalaje etc.

În Timișoara nu mai acționează nicio firmă de salubritate de aproape jumătate de an, iar cea care a câștigat licitația pentru a se ocupa de acest serviciu, abia este în faza de pregătire. În contextul în care orașul este foarte murdar, primarul Nicolae Robu a demarat săptămâna aceasta o curățenie de primăvară în forță, cu angajați din companiile aflate sub tutela Consiliului Local. ”Orice om de bună credință a văzut, fără îndoială, mobilizarea de forțe la curățenie pe care am făcut-o ieri și alaltăieri, în primele două zile ale campaniei TIMIȘOARA CURATĂ. Ea va continua și astăzi și în zilele următoare. S-a răzuit pe lângă borduri, s-a măturat, s-a degajat mizeria și apoi s-a venit cu cisterne cu apă sub presiune și s-a spălat. La fel și pe trotuare. Zona centrală a fost curățată “lună” de angajații Horticultura. 

Ei bine, aseară am trecut să văd cum se menține curățenia. Și am fost profund indignat, decepționat, să văd după numai câteva ore de la intervenție, destul de multe mucuri de țigări și hârtii pe pavajul superbei noastre zone pietonale! Oameni buni, desigur că nu e în regulă că nu se face curățenie zilnic, așa cum ar trebui să se întâmple. Am explicat cum s-a ajuns aici și inclusiv că începând din aprilie lucrurile vor intra în normal. Fac cunoscut că, începând de astăzi, polițiști locali în civil vor fi peste tot în oraș, mai ales în zonele cu multă lume și vor aplica amenzi usturătoare celor certați cu normele de civilizație, celor ce nu respectă orașul, nu-și respectă semenii! Nu cred că vreun român aflat în vizită la Viena își permite să arunce ceva pe jos, acolo, știind ce amendă ar risca să primească! Ei bine, e timpul ca și la noi acasă, noi, românii, să păstrăm curățenia, unii din conștiință, alții din teamă de amenzi, fiecare cu ce i se potrivește”, a notat edilul timișorean pe Facebook.

El a lansat, joi, un sondaj de opinie, prin care le cere timișorenilor să își dea cu părarea, daca sunt de acord ca  peersoanele care sunt surprinse făcând mizerie în oraș să fie amendate. Peste 96% din votanți au salutat ideea, cerând ”amenzi mari și drastice”.