Polițist prins drogat la volan. De unde avea bani de cocaină. Exclusiv

Poliţiştii şi jandarmii care făceau parte, marți seara, din filtrul care controla persoanele ce circulau la oră târzie pe Bulevardul Nicolae Grigorescu, în Sectorul 3 al Capitalei, au avut parte de o mare surprinză. La controlul de rutină, unul dintre şoferii opriţi era drogat. Pe deasupra, mai avea şi permisul suspendat. Când a fost identificat, s-a dovedit că individul de la volan era poliţist la Secţia 5 din Sectorul 1 al Capitalei. Întâmplător, coleg cu polițiștii care aveau să-l împuște în acea noapte pe bărbatul în chiloți.

De ce controlul antidrog?

Filtrele instalate pentru a controla circulaţia persoanelor şi a maşinilor pe timpul pandemiei, dacă acestea au toate documentele în ordine sau doar umblă aiurea pe stradă încălcând dispoziţiile ordonanţelor militare, nu fac şi control antialcool sau antidoping. Arăţi buletinul şi declaraţia, cei mai mulţi şoferi nici măcar nu coboară geamul şi treci mai departe dacă eşti în regulă.

În cazul nostru, controlul amănunţit, ca la un filtru de circulaţie, s-a făcut. Asta poate însemna două lucruri: ori maşina condusă de poliţistul fără carnet mergea în zig-zag, ori era aşteptat în urma unei informaţii. Din datele pe care le avem, în acel filtru de control nu se afla nici un ofiţer de Antidrog.

Exclusiv EvZ

Aşa că rămâne prima variantă. Maşina se deplasa ciudat. Mai este un argument în favoarea acesti prime ipoteze. Mai întâi, şoferul cu permisul suspendat a suflat în alcooltest, semn că poliţiştii l-au crezut beat. Rezultatul a ieşit negativ. Nu băuse. După aceea a fost testat şi cu aparatul  DRUGTEST, iar rezultatul a ieşit pozitiv.

Nu băuse, dar trăsese pe nas. De ce este important să ştim din ce cauză a fost testat? Simplu. Specialiştii antidrog, spun că substanţa halucinogenă ingerată poate ieşi la test şi după o jumătate de an de când a fost consumată.

Dar, desigur că după şase luni, în niciun caz nu mergi cu maşina pe două roţi, să atragi atenţia poliţiştilor. Deci, omul nostru fără permis trăsese pe nas de curând, poate chiar înainte sau imediat după ce se urcase la volan, de megea cu maşina atât de aiurea încât i-a sesizat pe cei de la filtru, care l-au şi testat.

Primul lucru stabilit: s-a drogat în timpul liber!

Locul unde a fost prins, pe Bulevardul Nicolae Grigorescu, se află fix în partea cealaltă a Capitalei faţă de sediul secţiei de poliţie unde drogatul îşi defăşura activitatea. Deci nu venea sau mergea la muncă. De altfel, s-a demonstrat că era în timpul liber, la volanul maşinii personale.

Exclusiv EvZ

Şi acum să tragem o primă concluzie pe baza acestor date. Faptul că s-a urcat la volan, ştiind că încalcă legea, că are permisul suspendat, iar pe stradă sunt o groază de patrule şi filtre care te opresc, ceea ce de altfel a şi păţit, la care adăugăm că trăsese pe nas de curând, ne poate duce la concluzia că omul este dependent rău de drog şi este capabil să treacă peste orice ca să şi-l procure. Inclusiv peste riscul să fie prins foarte uşor.

Să nu uităm însă că marţi a fost tot sărbătoare şi, în ciuda interdicţiilor, oamenii s-au mai strâns ca să petreacă.

Drogul milionarilor în nasul uni poliţist de circă

Aparatul DRUGTEST a indicat şi substanţa halucinogenă care fusese folosită. Aici este cea de-a doua surpriză. Cocaină. Omul trăsese pe nas cocaină. Cocaina mai este supranumită şi drogul milionarilor. Pentru că preţul ei pe piaţa neagră este foarte ridicat, în comparaţie cu cel al altor droguri.  Ori, un salariu de poliţist de circă, oricât o fi crescut el în ultima vreme, este greu să-i permită acestuia să folosească drogul milionarilor.

Exclusiv EvZ

Din informaţiile confidenţiale pe care le avem şi pe care nu le-am putut verifica până la capăt, aşa că au o marjă de credibilitate de 85 la sută, am aflat că poliţistul prins marţi seara drogat la volan  lucrează la Serviciul Evidența Populației din Secţia 5 din Sectorul 1. Adică e mai degrabă funcţionar, decât poliţist. Am mai aflat că a lucrat înainte în serviciul ”Furturi”, dar a fost mutat disciplinar de acolo.

Așadar, de unde să aibă bani de cocaină, că leafa nu-i ajungea sigur ca poliţist la Evidenţa Populaţiei?

Variantele banilor suplimentari

La evidenţa populaţiei nu se prea ia cine ştie ce şpagă consistentă. Cel mult o atenţie, o sticlă de băutură, un cartuş de ţigări pentru urgentarea unor lucrări şi… cam atât. Prea puţin pentru un consumator de cocaină.  Ei bine, nu-i numai atât.

În primul rând este vorba despre cei care au nevoie de viză de flotant. De regulă, cetăţeni străini care se stabilesc în România cu gândul de a-şi lua şi cetăţenia. Pentru asta trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care să şi locuiască cu forme legale în ţara noastră.

Exclusiv EvZ

Desigur, aţi auzit de garsoniere cu proprietari dubioşi, unde au adresa de flotant câte 2.000 de persoane. Evident că nu au cum să locuiască acolo, altfel decât în acte. Ori aceste acte, pentru a le căpăta, se obțin cu o atenţie ceva mai consistentă.

În al doilea rând, este vorba despre fondurile europene. Există tot felul de programe, în care se dau fonduri nerambursabile. La unele dintre aceste programe, fondurile sunt împărţite pe zone ale României, ori pe regiuni sau judeţe. Spre exemplu, Programul Operaţional Regional, unde se încearcă să se sprijine înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii şi în alte zone, evitându-se Bucureştiul, Clujul şi Judeţul Ilfov, unde numărul lor este deja mare.

În alte cazuri, când este vorba despre domenii strict specializate unde se dau fonduri europene, este mai bine să-ţi schimbi domiciliul, adică să-ţi faci un flotant, pentru că, spre exemplu la programul STRART UP, una dintre condiţii pentru a primi banii este să locuieşti măcar un an la domiciliul de unde ai cerut fondurile.

Exclusiv EvZ

Desigur că nu trebuie exclusă nici posibilitatea ca poliţistul nostru trăgător pe nas să facă parte dintre-o reţea. Cel mai probabil ca săgeată, aşa cum sunt folosiţi de către dealeri consumatorii, pentru că nu mai sunt băgaţi la puşcărie. El mai avea şi avantajul că mai era protejat de legitimaţia de poliţist.

Istoria se repetă: alt polițist, cocaină și Clanul Gunoierilor

Aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în urmă cu câţiva ani, când un poliţist, tot din Bucureşti, a fost depistat drogat tot cu cocaină. Pe deasupra, mai avea în proprietate şi o maşină de lux, model abia apărut la vremea aceea. Mult peste banii pe care îi câştiga legal.

Dar în cazul lui lucrurile au fost clare. S-a aflat exact de unde proveneau banii. Poliţistul făcea parte dintr-o reţea bine organizată de traficanţi: clanul Gunoierilor. Vindea heroină.  Fusese filat şi filmat de şapte ori de către un poliţist sub acoperire, când vindea moartea albă.

În cazul de marţi seara, poliţiştii de la antidrog trebuie să stabilească exact unde a fost colegul lor înainte de a fi oprit la filtru. Cel mai probabil la o petrecere unde s-a comnsumat cocaină, sau la un dealer din zonă.