Caz scandalos la Timișoara. Veteran umilit, public, de un polițist local

Un polițist local este anchetat disciplinar după ce a umilit un veteran al presei din România. Agentul de ordine publică nu s-a sfiit să îl facă „nesimțit” pe vârstnicul jurnalist, martor al evenimentelor din decembrie 1989

Lipsa de coerență a unor decidenți se transformă în exces de zel. Sau invers. Recent, un coleg de presă, a fost victima unui astfel de caz. Amenințări, vorbe grele, lipsă de bun simț. De toate acestea a avut parte fotoreporterul timișorean Constantin Duma de la Agerpres, unul din veteranii presei naționale.

Un polițist local din Timișoara a profitat de poziția sa de „om al legii”, cu noi „prerogative” date de starea de urgență, ca să umilească un om.  Omul își justifica legal prezența, dar polițistul nu a fost mulțumit. Incidentul a avut loc la intrarea unui supermarket, unde colegul nostru s-a dus să își facă cumpărăturile necesare, la finalul unei zile de muncă. Completase, în acest sens, și o declarație de proprie răspundere.

Fotoreporterul Constantin Duma a fost numit „un nesimțit de la presă” și a fost amenințat cu amendă, pentru că a îndrăznit să privească agentul  de Poliție Locală. Ba mai mult, „omul legii” i s-a adresat jurnalistului la persoana a doua singular, ca să își dovedească și mai mult superioritatea.

A-VRA-MES-CU!

Scena a avut loc vineri seara, pe 24 aprilie....

Pe pagina sa de Facebook, colegul nostru a descris, în amănunt, cum s-a ajuns la acest abuz:

„Mă opresc la intrare, unde mă echipez cu o mănușă care este oferită pentru manipularea unor produse pe care le atingi. Aveam și masca pregătită și mă frapează de la început limbajul și forma de adresa a lucrătorului de la Poliția Locală unui cetățean mai în vârstă decât el, cu apelative cu totul nepotrivite unui om.

Surprins, mirat până la indignare de cele auzite, ridic privirea de la mănușa mea și sunt luat direct de vajnicul polițist. Voi reda în continuare dialogul pe care l-am avut cu Domnia Sa:

Pune masca pe față!, mi s-a adresat, din vârful autorității cu care a fost învestit de comunitate! Pune și pe nas, mă! O privire mi-a scăpat peste masca pe care mi-o pusesem. Bineînțeles că m-a taxat precum pe cetățeanul anterior, dar mai hotărât:

Ce te uiți, mă, nesimțitule? Poftim?, i-am răspuns dintr-un instinct. Da, ce te uiți asa, nesimțitule? Vezi de treaba dumitale, i-am zis! Mai vorbești? Nesimțitule. CAR–TEA DE IDENTI-TA-TE! A-VRA-MES-CU!

A fost o solicitare legala, căreia m-am supus. I-am dat buletinul, îl aveam pregătit, împreună cu declarația legală necesară. A plecat spre ieșire și, din ușă, mi-a strigat pe un ton răstit: LA MA-ȘI-NĂ!

Bulversat, am ieșit din magazin și atunci am observat că un microbuz al Poliției Locale era parcat lângă magazin. În mașină mai era un lucrător, iar domnul A-VRA-MES-CU a urcat în locul șoferului și a pregătit niște documente, după care mi-a cerut „HÂR-TIA!”. Am înțeles că era vorba despre declarația pe proprie răspundere. I-am înmânat-o.

– De ce tremuri, mă? – Pentru că m-ați făcut nesimțit. Or, eu nu v-am jignit. – Și nu ești nesimțit? Uită-te la tine! – Eu am vorbit cu „dumneavoastră”. – Tu ești un nesimțit și ești tu înaintea mea. Primești și amendă. – De ce? – Pentru că ești nesimțit. A! Un nesimțit de la presă!

A observat din documentul pe care îl avea în mână că eram din presă, avea identitatea pe legitimația de presă.

– Îți dau amenda de la 500 la 1.500 de lei. – Pentru ce? – Pentru că pe HÂR-TIE nu scrie că mergi să-ți cumperi mâncare. Aici nu ești în DO-CU-MEN-TA-RE O-FI-CI-A-LĂ, cum scrie pe foaie.

– Vă înșelați, scrie „magazin”. – Ți-am spus că ești nesimțit! Mai ești și obraznic!

A schimbat câteva vorbe cu colegul din mașină.

– Îți dau 500 de lei amendă! – De ce? – Pentru că așa vreau eu. – Sancțiunea se dă gradual. – Eu stabilesc gradualul. Ți-am făcut mustrare verbală, prima. A doua îți dau 500 de lei amendă. Gradual, să nu-ți dau 1.500 din prima. Ți-am spus să-ți pui masca în magazin? – Am pus-o. Fără să comentez. Sancționarea nepurtării de mască intră în vigoare de mâine, 25 aprilie 2020.

– De ce vorbești așa reținut? Ai ceva de înregistrare? Noi oricum avem acces la imaginile pe camerele de supraveghere și o să-ți citesc pe buze tot ce ai zis.

În acel moment intervine colegul domnului A-VRA-MES-CU și stabilesc că trebuie să plece la un eveniment. Bineînțeles că mă mai «gratulează» cu un apelativ de nesimțit, îmi dă actele și pleacă în trombă.

Am rămas abătut în stradă, apăsat de cea mai cumplită molimă care a lovit omenirea de la cel de-al doilea război mondial. Sau poate doar de neputința unui om care ar trebui să facă altceva pentru cei de care este plătit. Și plătit bine”.

Trei întrebări

Fotoreporterul își încheie relatarea cu trei întebări:

„1. Mi-a scăpat ceva, domnule A-VRA-MES-CU?

  1. Solicit autorității pe care Politia Locală o reprezintă să recupereze înregistrările de la magazin și de la mașina oficială a Poliției Locale, care vineri, 24 aprilie, la ora 20.50, sigur se afla în misiune în situația prezentată. Sau Poliția Națională, coordonator în virtutea ordonanțelor militare.
  2. În viata mea nu am fost jignit într-un mod asa de grosolan de un om, nu vorbesc de autoritate. Oare cine face examinarea psihologică a acestor persoane spre o carieră de mare succes?

Ultima remarcă: Oare să fi fost eu singurul care a avut parte de un astfel de tratament? Personal, dacă așa ar sta lucrurile, las totul ca o remarcă, poate amară, că nervii ne pot fi întinși la maximum. Ce poate fi mai amar decât o experiență neagră în era coronavirusului?”.

Cine este Constantin Duma

Constantin Duma lucrează ca fotoreporter încă de dinainte de Revoluție. Este unul din puținii care a fotografiat în momentele fierbinți din 1989 și datorită curajului căruia putem, acum, să știm cum au arătat acele zile teribile. Este un reper și un om care merită tot respectul. Pe drept cuvânt, un veteran al presei naționale.

Și mai e de menționat ceva. În toate zilele în care s-a aflat pe teren de la izbucnirea pandemiei, Constantin Duma a purtat, în permanență masca de protecție.

La Timișoara este obligatorie purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise, inclusiv în supermarketuri, de la finele săptămânii. Conform hotărârii, sancțiunile pentru nepurtarea măștii se dau în baza  Legii 61 / 1991, și au valori cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Poliția locală îl cercetează disciplinar pe „A-VRA-MES-CU!”

Poliția Locală Timișoara a transmis că s-a autosesizat cu privire la situația semnalată de mass-media referitoare la incidentul verbal dintre fotoreporterul Constantin Duma și un polițist local care a avut loc în seara zilei de vineri, 24 aprilie 2020.

„În urma cercetării prealabile efectuate de Compartimentul Control Intern, a fost sesizată Comisia de Disciplină, având în vedere calitatea de funcționar public a polițistului local, în conformitate cu prevederile OUG 57/2019 privind Codul Administrativ coroborat cu HG 1344/2007 în vederea stabilirii gradului de vinovăție a acestuia și a măsurilor legale, în cazul în care se va constata că faptele săvârșite constituie abatere disciplinară, conform legislației în vigoare și Regulamentului Intern al Direcției Poliția Locală Timișoara”, transmite Biroul de Comunicare, Registratură și Evidență Operativă.

Poliția Locală Timișoara nu a dorit să ofere mai multe informații „pentru a nu influența cursul anchetei disciplinare” în afara punctului de vedere mai sus menționat, făcut public pe pagina de Facebook a instituției.

Evz.ro a cerut urmîtoarele informați: de cât timp era angajat polițistul local în structura menționată de unde e remunerat din banii publici ai timișorenilor, ce atribuții are și dacă se afla într-o patrulă mixtă împreună cu omologi de la Poliția națională.

 

Sursa foto: Adrian Pîclișan