Legat de acest aspect, președintele SNAP, Iulian Surugiu, a declarat, pentru EVZ, că aceste „solde de excelență” reprezintă „o mită mascată acordată șefilor, în special celor din MAI și din aparatul central al Inspectoratului General al Poliției Române”.

„Legea prevede să se dea 5 la sută pentru fiecare unitate, însă acolo sunt cele mai multe persoane care primesc salarii de excelență. În general, șefii de structuri, fie de la inspectoratele județene, fie de la sectoarele Capitalei, își acordă sau acordă preferențial aceste solde de merit care reprezintă 50 la sută din venit, cu șase luni înainte de pensionare, pentru a beneficia de o pensie consistentă”, susține Iulian Surugiu.

Liderul de sindicat susține că șefii decid acordarea acestor salarii de excelență, în baza legii pensiilor militare de stat nr. 223/2015 care permite includerea în valoarea pensiei a unor astfel de sporuri. În acest mod, un chestor poate ajunge la un venit cuprins între 12.000 și 17.000 de lei, în raport cu funcția deținută, sumă cu care se poate pensiona. Asta în timp ce venitul unui agent, după 35 de ani de muncă, este cuprins între 2.500 și 3.400 de lei.