Nu e o acțiune heirupistă, nu e din ordin. ,,Poliția Română 1989-2019’’, adică fix 30 de ani de poliție. Este a IX-a carte despre istoria Poliției Române scrisă de comisarul-șef de poliție Florin Șinca. Mirel Curea l-a numit ,,Căpitanul de istorie’’. El se socotește un cioban din Pietriceaua, cu doctorat pe bune. Cărțile lui sunt prefațate de titani ai minții: academicienii Florin Constantiniu, Dan Berindei, Dinu Giurescu sau de Părintele Patriarh Daniel.
Cartea vrea să ne arate, cronologic, pașii parcurși de poliție de la Inspectoratul General al Miliției (1989) și până la I.G.P.R. de astăzi, de la gen. Nuță la chestorul Buda. De la ,,aceeași Mărie, cu altă pălărie’’ (1990-1991) la demilitarizarea și reforma făcută pentru aderarea la UE (2007). În volum sunt și ,,Portretele în cuvinte’’ a șase polițiști, printre care Marian Godină, despre care autorul nu se ferește să spună că îl prețuiește, pentru că e bătăios și atașat de poliție.
O serie de întâmplări din viața de zi cu zi vor amuza cititorul: despre cazierul sufletului, prostul țâfnos și pilosul fudul sau capitolul despre doctorate fără carte, polițiștii născuți obosiți și trăind pentru a se odihni, nefiind ocolită cazuistica de poliție. El a vrut să-și botezeze fiul Flagrant, inspirat din „Evidența populației”, unde găsești Paracetamol, Semafor, Logan, Denom, Superman, Termopan, Salam, Expertiza, Medalion, Sentiment, Poliția, Bulan, Mercedesa, Minune, Recurs, Seif…
De la milițian, la polițist
„De voie, ori de nevoie, după 1989 omul în uniformă a făcut trecerea de la milițian și securist, la statutul de polițist, de la militar la funcționar. Opinia publică i-a cerut acestuia să fie forțos ca un campion K1, suplu ca un balerin și deștept ca un academician, frumos ca un manechin și orator ca un profesor, răbdător ca un bou de jug, cuminte ca un sihastru din schit, autoritar ca un general, ceas elvețian la punctualitate. Trebuie să salveze oameni de la foc, de la înec, de la sinucidere, să închidă drumuri înzăpezite, să oblojească inimi rănite. Nu ar fi fost complet polițistul român, dar în același timp trebuie să fie smerit ca un popă, calm ca un chirurg, neprihănit ca Iisus Mântuitorul, drept ca un judecător, credincios ca un câine, minunat în toate, magistrat în stradă, moașă comunală, bun la diverse, uitând că el trebuie să fie simplu și atât de cuprinzător: polițist.”
În „Nostalgii” numește ,,marii polițiști’’ cu care a avut onoarea să lucreze pe vremea când lucra la Poliția Capitalei când ,,hoții erau aduși cu ghiotura și priponiți de caloriferele de fontă’’. Acum un an spune că a fost ținta unei femei negre în cerul gurii ce ține la răsărit în loc de icoana lui Hristos tabloul cu Soros.
În volum este și un interesant articol despre ,,Cazul Elodia-Cioacă’’ al prof. univ. general (r.) Viorel Vasile, fost adjunct al șefului poliție. De asemenea, găsim eroii polițiști din 1989 până azi, controversele legate de sindicatele din poliție, situația încadrărilor, a școlilor și a cv-urilor slabe din poliție.
Să mai și râdem!
Câteva ziceri ale polițistului: ,,Ca să ajungi să-i prinzi pe ăia de fură, e musai să furi mai întâi tu meserie’’.
,,După ce-au fost pe cai mari, mulți șefi pleacă și acum siliți, se declară scârbiți, înjurând al dracului un sistem care nu i-a prețuit, ci doar i-a folosit. Iar pe unii tare i-a mai ramolit.’’
,,Sunt unii în poliție cu cazierul curat, dar de cazierul sufletului nu s-au întrebat.’’
Cartea se va lansa la Casa de Cultură a M.A.I., luni, 25 martie, la ora 14.00. Nu se va găsi în librării, că a făcut tiraj mic, din solda lui de ofițer. Tot acum se prezintă cartea ,,Viața la Omoruri’’, autor fiind Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, iar comisarul de poliție Aurelian Bădulescu (Institutul Național de Criminalistică) va vernisa expoziția de portrete de personalități ale poliției „Istorie în lut”. Invitați speciali vor fi ministrul Doru Viorel Ursu, actorul Dan Puric și generalul (r.) Lucian Guran, fost șef al Poliției Capitalei și secretar de stat. Surprizele sunt lăsate de autori pentru acea zi.