Politico. Von der Leyen este în funcție. Să înceapă luptele pentru următoarea Comisie Europeană

Politico. Von der Leyen este în funcție. Să înceapă luptele pentru următoarea Comisie Europeană Sursa foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ursula von der Leyen va petrece următorii cinci ani ca președinte al Comisiei Europene. Dar obținerea aprobării liderilor UE și a europarlamentarilor este doar începutul.

Von der Leyen trebuie acum să-și formeze echipa de comisari. Mișcările pe care le va face în săptămânile următoare vor determina cum va apăra UE piața internă împotriva marilor corporații. Și cum va consolida industria de apărare în fața unei posibile a doua președinții Trump. Dar și cum va asigura pregătirea blocului pentru a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

În teorie, regulile sunt simple

Fiecare țară primește un comisar.

La o conferință de presă după votul de joi, von der Leyen a spus că va cere liderilor naționali „în săptămânile următoare” să nominalizeze un bărbat și o femeie. Cu excepția cazurilor în care există un comisar în funcție care rămâne. Ea va intervieva apoi candidații începând cu mijlocul lunii august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, va fi treaba ei să împartă portofoliile între diferiții comisari.

În practică, este un haos politic, deoarece trebuie să țină cont de echilibrul de gen, de echilibrul politic și de echilibrul geografic. Liderii vor negocia, de asemenea, asupra portofoliilor, sperând să obțină un post puternic.

Majoritatea acestor conversații vor avea loc în privat. Dar Giorgia Meloni, de exemplu, a precizat deja clar că se așteaptă ca „Italia să fie recunoscută pentru rolul pe care îl merită în ceea ce privește portofoliile... atunci când se formează Comisia.”

Giorgia Meloni, premier,

Giorgia Meloni / Sursa foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Un nume sau două?

Multe țări ale UE sunt iritate de modul în care von der Leyen și-a desfășurat activitatea în primul său mandat.

Fostul ministru al apărării din Germania și puternicul său șef de cabinet, Björn Seibert, sunt adesea acuzați că au depășit limitele.

„Mă pregătesc pentru ani de același grad de centralizare”, a spus un oficial al UE.

Lucrurile trebuie să se schimbe

Unele capitale ale UE sunt determinate să-i clarifice lui von der Leyen că lucrurile trebuie să se schimbe.

„Este prerogativa liderilor”, a spus un diplomat al UE. „Trimiterea a două nume și lăsarea lui von der Leyen să aleagă pe cine dorește, îi mărește puterea și influența.”

Chiar înainte ca von der Leyen să primească undă verde la Strasbourg, unele capitale ale UE au declarat deja public pe cine intenționează să trimită la Bruxelles. Aceste țări - Finlanda, Letonia, Irlanda, Suedia, Slovenia și Slovacia - au pus doar un nume.

„Cu respect și în conformitate cu tratatele, am luat decizia de a trimite un singur nume”, a spus luna trecută irlandezul Simon Harris. Asta după ce a anunțat că ministrul de finanțe Michael McGrath este alegerea sa pentru Bruxelles.

Desigur, von der Leyen poate respinge

Fiecare țară primește un post de comisar. Dar este la latitudinea lui von der Leyen să determine cine primește portofoliile de preț. Acestea sunt concurența, politica industrială, comerțul și extinderea. Portofoliile care implică multilingvism, demografie sau previziune sunt mai puțin căutate.

Von der Leyen poate alege și ce portofolii să fie. Ea dorește să aibă un comisar pentru apărare de această dată. Ceea ce ar fi un rol nou, precum și portofolii care să acopere locuințele, pescuitul și „asigurarea echității între generații.”

După ce a condus Comisia timp de cinci ani, von der Leyen și echipa ei sunt dornici să obțină politicieni experimentați și motivați. Politicienii problematici care pot fi trimiși la Bruxelles de către guvernele naționale nu sunt ceea ce își dorește.

Ea dorește, de asemenea, ca structura următoarei Comisii să fie mai simplă, trecând de la trei straturi (vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari) la două.

Încă un mister

Dar nu se poate spune ce se va întâmpla în următorii cinci ani. Așadar, von der Leyen dorește o echipă de stele de la bun început.

Dezavantajul? Cei grei vor portofolii majore, și nu toată lumea poate obține unul.

„Toată lumea vrea un vicepreședinte executiv sau un vicepreședinte și toată lumea vrea un portofoliu economic”, a spus un diplomat al UE. „Mult noroc etajului 13 pentru a rezolva această problemă”, a adăugat diplomatul. El se referea la etajul superior al Berlaymont, sediul Comisiei, unde von der Leyen trăiește și lucrează în Bruxelles.

Cine ce vrea?

Franța și Italia sunt cele mai mari puteri europene care vizează un portofoliu tare. Cum ar fi concurență, comerț, industrie și politică economică.

Irlanda și Luxemburg sunt interesate de un portofoliu financiar. Spania dorește un portofoliu de energie și climă pentru vicepremierul său Teresa Ribera.

Statele baltice și Polonia, speră la portofoliul de extindere.

Dintre țările estice și sudice, mai multe capitale sunt interesate de politica de coeziune și regională. Pentru că UE urmează să schimbe modul în care Bruxelles-ul își distribuie fondurile.

EA va trebui, de asemenea, să se asigure că socialiștii și liberalii, care au susținut-o în Parlamentul European, obțin suficientă putere în Comisie.

Numărul mare de comisari PPE ar putea ajuta ca der Leyen să mențină puterea în Comisie.