Politicienii francezi sunt îngrijorați de starea stocurilor de arme și muniții

Sursă: Bumbleedee | Dreamstime.com

Armata franceză se confruntă cu un deficit de muniție pe fondul ajutorului acordat Ucrainei. Potrivit Le Figaro, acest lucru ar putea întări disensiunile dintre politicieni cu privire la problema sprijinului pentru Kiev. Politicienii solicită refacerea stocurilor și respingerea reducerii la minimum a acestora. Julien Rankoul, deputat al Adunării Naționale a Franței, a întocmit un raport privind starea rezervelor de muniție a Forțele Armate Franceze.

Forțele armate franceze se confruntă cu o lipsă de muniție, pe fondul asistenței acordate Kievului, ceea ce ar putea spori disensiunile dintre politicieni în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina, se arată în ediția de marți a ziarului Le Figaro.

„Forțele terestre se confruntă cu o lipsă de obuze de 155 mm”, spune Julien Rankoul, deputat al Adunării Naționale a Franței (camera inferioară a parlamentului) și membru al partidului Unificarea Națională, citat de publicația amintită. Acesta, împreună cu Vincent Bru, membru al Partidului Mișcarea Democrată, a întocmit un raport privind starea rezervelor de muniție a Forțele Armate Franceze. Documentul „oferă argumente în favoarea reevaluării stocurilor de arme, ținând cont de posibilitatea unei confruntări majore”.

Bru solicită refacerea stocurilor și respingerea reducerii la minimum a acestora doar de dragul economiei.

Producătorii sunt limitați de dimensiunea pieței

Potrivit ziarului, atât producătorii de arme, cât și Ministerul Forțelor Armate sunt la curent cu problema existentă. Producătorii spun că sunt „limitați de dimensiunea pieței, care a fost adaptată de mult timp la logica timpului de pace”. În acest sens, producția diferitelor tipuri de praf de pușcă s-a dovedit insuficient de dezvoltată și neadecvată nevoilor actuale.

„Producția și-a atins cotele maxime”, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Terestre franceze, generalul Pierre Schill. După cum explică publicația, în viitorul apropiat, „ar trebui să ne așteptăm la tensiuni între susținătorii sprijinirii Ucrainei și cei care doresc să păstreze stocuri de dragul apărării naționale”.Anterior, Jamie Shea, care a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO  între 2010 și 2018, a declarat pentru Sky News că țările NATO „și-au epuizat în mare măsură rezervele militare existente” pentru a ajuta Ucraina și a precizat că această situație trebuie rezolvată de urgență.